- Nu kan vi ende i en situation, hvor vi taber flere års arbejde med at få ikkevestlige indvandrere i arbejde på ganske få måneder, og det er jo virkelig trist, siger Udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S). Foto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix

De rammes dobbelt så hårdt af coronakrise: 'Virkelig trist'

29. apr 2020, 20:36
Sammenlignet med etniske danskere er dobbelt så mange ikkevestlige indvandrere og efterkommere, der var i arbejde før coronakrisen, blevet arbejdsløse

Arbejdsløsheden er steget markant under coronakrisen, og det er gået hårdest ud over ikkevestlige indvandrere og efterkommere på det danske arbejdsmarked.

Faktisk er gruppen blevet ramt mere end dobbelt så hårdt af ledighed sammenlignet med de etniske danskere, der havde et arbejde, da krisen brød ud. Det viser en ny analyse fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd (AE), skriver Dagbladet Information.

LÆS OGSÅ: Fagforening klager over skjult statstøtte: Kan sætte stopper for ledige i gratis supermarkedpraktik

Emilie Agner Damm, seniorforsker ved AE, hæfter sig ved, at vi ellers de senere år har set, at indvandrere og efterkommer har fået godt fat i det danske arbejdsmarked.

- Men nu ser vi desværre det, vi kunne have frygtet, nemlig at de bliver særligt hårdt ramt af coronakrisen, siger hun til Information.

I perioden fra den 9. marts til 19. april har 12.000 ikkevestlige indvandrere og efterkommere meldt sig ledige. Det svarer til 5,7 procent af de i forvejen beskæftigede i den gruppe. Til sammenligning har 2,6 procent af dem med dansk oprindelse mistet deres arbejde.

Det overrasker ikke Iben Bolvig, som er seniorforsker i VIVE.

- Mange ikkevestlige indvandrere og efterkommere har job i de brancher, som er særligt hårdt ramt af coronakrisen og samfundsnedlukningen: Hotel- og restaurationsbranchen eksempelvis. Derfor er de særligt udsat i øjeblikket, siger hun til Information.

Ikkevestlige indvandrere står ofte i en marginal position på arbejdsmarkedet. Det kan blandt andet skyldes manglende danskkundskaber, fortæller Marie Louise Schultz-Nielsen, der er seniorforsker og projektchef i Rockwoolfonden.

- Nogle af dem, der har fået job sidst, har også et mindre fodfæste, når krisen rammer, siger hun til Information.

Hun understreger, at det er for tidligt at sige noget om coronakrisens endelige konsekvenser for ikkevestlige indvandreres tilknytning til arbejdsmarkedet.

- Men de første tal tyder på, at det kan komme til at ramme dem hårdt.

Finanskrisen gik også særligt ud over ikkevestlige indvandrere og efterkommeres beskæftigelse. I årene op til krisen var der fremgang i beskæftigelsen for denne gruppe, men den faldt markant i årene efter ­– og stabiliserede sig først i 2018.

Udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S) ærgrer sig over udviklingen.

- Nu kan vi ende i en situation, hvor vi taber flere års arbejde med at få ikkevestlige indvandrere i arbejde på ganske få måneder, og det er jo virkelig trist, siger han til Information.