20191125-144559-2-1920x1080we
'Det er et effektivt våben mod fuskerne'. Sådan lyder det fra overborgmester i København, Frank Jensen (S), om de nye ID-kort. (Arkivfoto) Foto: Maria Albrechtsen Mortensen/Ritzau Scanpix

ID-kort afslører masser af snyd på københavnske byggepladser

7. okt. 2020 06.40
Der er udsigt til, at gode københavnske erfaringer med ID-kort i byggeriet kan komme til at gælde i Europa.

Københavns Kommune har fundet en smart metode til at afsløre snyd på deres mange byggepladser: Et ID-kort.

Det fungerer på den måde, at ansatte bipper sig ind i en karrusel, når de skal ind. Så kan kommunens folk kontrollere navn på arbejderen, byggefirmaet, arbejdstid og meget mere.

Og det har vist sig at være et effektivt redskab. Kommunen finder overtrædelser 7 ud af 10 gange, når den laver kontrol på baggrund af en konkret mistanke.

Det skriver Fagbladet 3F.

- Løndumping sker ofte langt nede i leverandørkæderne, og at det derfor kan være svært at opdage. ID-kortet gør det lettere at opdage lønfusk og snyd med arbejdstid, da systemet giver os et præcist overblik over, hvem der arbejder for vores leverandører og underleverandører på byggepladsen og hvor længe, de har været på pladsen. Det er et effektivt våben mod fuskerne, siger Frank Jensen (S), overborgmester i København.

En forsøgsordning på to byggepladser bliver nu udvidet til at gælde de 20 største byggerier i kommunen.

I en række andre lande som Norge, Italien og Sverige har man også gjort sig gode erfaringer med nationale ID-kort.

Og står det til 3F, skal kortet udbredes til hele EU:

- Vi mangler konkrete redskaber til at bekæmpe den grænseoverskridende udnyttelse af helt almindelige lønmodtagere, der foregår hver dag i Europa. Et europæisk ID-kort kan blive ligesom et kinderæg på arbejdsmarkedet, siger Peter Kaae Holm, europapolitisk ansvarlig i 3F.

Regeringen har taget initiativ til at indføre ID-kortet i byggebranchen i hele landet. Og beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) ser gerne, at det bliver bredt ud til hele EU.

- Det er helt afgørende for regeringen, at den frie bevægelighed også er fair bevægelighed og ikke undergraver nationale løn- og arbejdsvilkår. Regeringen har derfor presset hårdt på for et europæisk ID-kort. Det vil gøre det nemmere at føre kontrol med, at der er ordnede forhold på danske arbejdspladser, siger Peter Hummelgaard.

Beskæftigelseskommissær i EU-Kommissionen Nicolas Schmit vil ikke kommentere forslaget.

Men en talsmand for EU-Kommissionen oplyser, at den i øjeblikket er ved at undersøge mulighederne for sådan et kort.

- Det kan forbedre muligheden for at overføre borgeres rettigheder i forhold til social sikring over landegrænser og reducere risikoen for fejl og svindel, lyder det i en kommentar fra EU-Kommissionen til Fagbladet 3F.