20200903_Blik_og_R__r_I_det_her_job_Henrik_Anderson_2_1650px
Henrik Anderson har været udlært blikkenslager siden 1986, og han er begyndt at kunne mærke de mange år på arbejdsmarkedet på sin egen krop. Foto: Blik- og Rørarbejderforbundet

”I det her job, der slår man altså på et stykke jern med en hammer i hånden, og sådan er det”

3. sep 2020, 14:30

Denne artikel er oprindeligt bragt på Blik & Rør.dk og bliver publiceret på A4 som en del af et samarbejde. Artiklen er redaktionelt udvalgt og bearbejdet af A4.

Det kan mærkes i kroppen, når man har været blikkenslager i over 30 år. Henrik Anderson mærker specielt skavanker i knæ og håndled.

Henrik Anderson har været udlært blikkenslager siden 1986, og han er begyndt at kunne mærke de mange år på arbejdsmarkedet på sin egen krop. Det skriver Blik & Rør. For Henrik startede det med knæene og særligt håndled. Han mærkede summen og jag i armen – det der er bedre kendt som seneskedehindebetændelse.

LÆS OGSÅ: Københavns Kommune giver ofte nedslidte nej til seniorpension: Nærigt

- Jeg tror, det kommer af at false meget, fordi da jeg gik til lægen, der kendte han godt til det, men det var normalt fra pladesmede. Jeg har koncentreret mit blikkenslagerliv som tagdækker med speciale i falsearbejde, og der slår man altså på et stykke jern med en hammer i hånden, og sådan er det.

Fingre falder i søvn

Henrik Anderson mærker en gang imellem, at hans fingre simpelthen falder i søvn – også uden for arbejdet. Eksempelvis når han sætter sig op på en cykel og læner sig frem af, så snurrer fingrene. Eller når han sidder i bilen og holder i rattet. Han har også problemer med at ligge på sine knæ. Derfor håber han også på, at man ikke hæver pensionsalderen yderligere.

LÆS OGSÅ: Eksperter: Urealistisk for de fleste at arbejde til 70 år

- Jeg håber, man tænker sig lidt om i forhold til at hæve pensionsalderen, fordi vores fag er ret hårdt. Jeg synes, man skal se på det individuelt, og så tage stilling ud fra det, men man skal tage hensyn til de folk, der bliver slidt ned eller kommer til skade. Det må være det mest fornuftige at gøre.

Det gode otium

Regeringens forslag om ret til tidlig pension støtter Henrik Anderson.

- Hvis du har arbejdet 40 år på arbejdsmarkedet, så burde du jo nok være berettiget til at nyde det sidste otium derhjemme. Det kan ikke være rigtigt, at vi kommer hjem og sætter os i sofaen, og så himler vi et år efter. Det synes jeg sgu ikke er værdigt.

Se videoen om Henrik her.

7 ud af 10 medlemmer tager medicin for at klare arbejdsdagen

En undersøgelse om nedslidning blandt medlemmerne af Blik og Rør viser, at langt størstedelen har taget medicin for at kunne holde til det fysisk hårde arbejde.

Undersøgelsen viser blandt andet, at 73 procent af de medlemmer, som har svaret, har taget smertestillende medicin (enten håndkøb eller receptpligtigt) inden for de seneste tre måneder på grund af smerter i forbindelse med arbejdet. For resten af befolkningen er tallet helt nede på 34 procent.

Undersøgelsen, udført af DMA Research A/S, er lavet i et samarbejde mellem Blik- og Rørarbejderforbundet, Fødevareforbundet NNF, Dansk El-Forbund og Malerforbundet, som sammen udgør Alliancen for en værdig tilbagetrækning. Spørgsmålene er både blevet sendt til medlemmerne fra de fire forbund og til 2.004 tilfældige mennesker.