Hvordan skal udsatte få deres ydelser uden hævekort?

M__nter_og_VISA_kort_Henning_Bagger_Ritzau_Scanpix_1650_px
Flere og flere banker har fjernet kontanter fra filialerne. Det er et problem for hjemløse og andre socialt udsatte, som ikke har hævekort. Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
12. jan. 2021 15.26
Der skal findes en varig løsning på, hvordan socialt udsatte uden hævekort fortsat kan få udbetalt deres ydelser, nu hvor bankernes kontantkasser lukker.

Denne artikel er oprindeligt bragt på HK Kommunal.dk og bliver publiceret på A4 som en del af et samarbejde. Artiklen er redaktionelt udvalgt og bearbejdet af A4.

Hjemløse, gadefolk, rusmiddelbrugere, personer med handicap, ældre og andre socialt udsatte bliver afskåret fra deres ydelser og eksistensgrundlag.

Sådan lyder det fra ”Gadejuristen” i København, der hjælper folk på kanten af samfundet, i et vredt brev til socialministeren. Det skriver HK Kommunal.dk.

Sagen er, at stadig flere banker lukker for deres kontantkasser og dermed har hjemløse og andre socialt udsatte – typisk uden et hævekort – ingen mulighed for at få deres sociale ydelser udbetalt, som de plejer.

LÆS OGSÅ: Trods corona-træthed: Misbrugere og socialt udsatte har brug for os

- Der er brug for, at disse personer har ligeså fri adgang til deres penge som alle andre danskere. Når banker har monopol på at udbetale penge, så må politikerne sørge for, at dette monopol forvaltes på en respektfuld måde. Nu er der 48 timer til, at den sidste kontantkasse lukker på Vesterbro, lød det fx fra Gadejuristen i et Facebookopslag.

Kan møde op to gange om måneden

Nu har socialminister Astrid Krag svaret på henvendelsen og fundet en løsning, om end den kun er midlertidig og københavnsk.

Københavns Kommune har indgået en aftale med Nordea og Arbejdernes Landsbank på Vesterbro, så borgeren to gange om måneden kan møde op med en gadeplansmedarbejder og få det ønskede beløb udleveret i en kuvert.

LÆS OGSÅ: Buschauffører utilfredse efter coronaudbrud: Ikke særlig smart med kontanter

Forudsætningen er dog, at bankerne fire dage før udbetalingstidspunkt modtager en liste med navne, CPR-numre samt det ønskede udbetalte
beløb fra kommunen.

Aftalen gælder frem til marts, hvorefter der skal findes en permanent løsning i samarbejde med erhvervsministeriet m.fl.