- Du skal som udgangspunkt gå med det tøj eller den uniform, din chef beder dig om. (Arkivfoto) Foto: Bax Lindhardt / Ritzau Scanpix

Hvor meget må chefen bestemme over din påklædning i sommervarmen

13. jun 2020, 09:20

Denne artikel er oprindeligt bragt på HK Privat og bliver publiceret på A4 som en del af et samarbejde. Artiklen er redaktionelt udvalgt og bearbejdet af A4.

Shorts, stropbluse eller sok i sandalen. Sommeren er så småt over os, og så melder spørgsmålet sig igen: Hvor meget kan chefen egentlig bestemme over, er fx shorts ok i sommervarmen? Det har HK Privat undersøgt.

Det er fristende at hoppe i et par shorts, den luftige nederdel eller stropblusen på arbejde, når temperaturen stiger. Det er dog ikke altid til chefens udelte begejstring, men hvor meget kan han eller hun rent faktisk bestemme over medarbejdernes påklædning?

LÆS OGSÅ: Analyse: Derfor skaber forslag om 'badebillet' til dagpenge voldsom debat i fagbevægelsen

Ifølge faglig chef i HK Privat, Kim Jung Olsen, kan chefen faktisk diktere en del, når det kommer til virksomhedens dresscode. Men det kræver, at der er en saglig begrundelse, som ikke er i strid med forskelsbehandlingsloven og ligebehandlingsloven.

- Du skal som udgangspunkt gå med det tøj eller den uniform, din chef beder dig om. Det vil ofte blive oplyst ved ansættelsen, men chefen har også lov til at indføre en ny dresscode, siger Kim Jung Olsen, der understreger, at der skal være klare retningslinjer.

- En dresscode skal til gengæld også være ens for alle. Chefen kan ikke ’bare’ bestemme sig for, at nu er shorts eller sandaler med tilhørende sok ikke i orden, hvis han møder en medarbejder på gangen og ikke bryder sig om synet. Der skal være en klar politik om dresscode, siger Kim Jung Olsen.

Shorts og sandaler til mænd

Netop shorts og mænds sandaler giver ofte anledning til diskussion om påklædningsreglerne i sommermånederne. For når solen brager ned, må de mandlige kolleger ofte kigge misundeligt efter alternativer til deres kvindelige kollegers nederdele, kjoler og åbne sandaler.

LÆS OGSÅ: Ferie i udlandet kan koste dig på lønnen

- Kvinder og mænd har som udgangspunkt ret til samme dresscode. Men der kan være gråzoner. Du kan have et arbejde, som stiller krav om, at medarbejderne har en ’professionel fremtoning’, eller at der af sikkerhedsmæssige årsager skal bæres lange benklæder. Og ’professionel fremtoning’ kan godt dække over åbne sandaler for kvinder og lukkede sko for mænd, siger Kim Jung Olsen med ærgrelse i stemmen.

Trumfer varmen dresscoden?

Virksomhedens dresscode gælder også under en hedebølge, selv om Arbejdstilsynet anbefaler at arbejde i let og løstsiddende tøj ved høje temperaturer, slår Kim Jung Olsen fast. Men derfor kan man godt forsøge at tage en snak med ledelsen om eventuelle undtagelser fra dresscoden på grund af varmen.

LÆS OGSÅ: Tillidsfolk om ret til dagpenge uden a-kasse: 'Hvis man har valgt et sikkerhedsnet fra, må man tage konsekvensen'

- Det kunne jo være, at man kunne aftale en slags shorts-klausul i tilfælde af ekstreme temperaturer med chefen. Generelt kan folk jo godt vurdere, hvordan de bør klæde sig for at kunne optræde professionelt i forskellige sammenhænge, siger Kim Jung Olsen.