Jan_Hoby_RED2

Hvis pensionsalderen stiger igen, nærmer vi os en Trumpsk virkelighedsforvrængning

12. nov. 2020 15.00
Dette indlæg er udtryk for skribentens holdning og ikke et udtryk for A4’s holdning.
Hvis du finder, at indlægget er æreskrænkende eller indeholder injurier, så send en mail til [email protected]

DE FLESTE AF OS har gennem de seneste dage rystet på hovedet ad Donald Trump. Tænk at have en statsleder, der for åbent tæppe udspiller et show, der i den grad bygger på fantasi og forvrænget virkelighedsopfattelse. Det ville aldrig kunne ske i Danmark, siger vi beroligende til hinanden.

LÆS OGSÅ: Flere eksperter tvivler på stigende pensionsalder

Det uhyggelige er bare, at flertallet af partierne i Folketinget, inklusive vores egen statsminister, er godt i gang med det samme virkelighedsfornægtende stunt, når man baserer hele den økonomiske politik på velfærdsforliget, som dikterer, at danskerne skal arbejde længere. Og Dansk Metal støtter fortsat op om Socialdemokratiets show, selv om de store spillere i FH, FOA, 3F og HK har set virkeligheden i øjnene og vendt sig imod velfærdsforliget.

Velfærdsforliget fra 2006 bygger på, at danskerne lever længere og derfor skal arbejde i flere år. Folketinget skal i dette efterår tage stilling til, om folkepensionsalderen skal have endnu et nøk opad til 69 år. Planen er, at den skal blive ved med at stige, så længe den forventede levealder stiger. Det betyder, at en person, der i dag er 30 år, kan forvente at skulle arbejde, til han eller hun er 73. Fratrækker man den maksimale rabat fra Arne-forliget, kan vedkommende gå fra, når han eller hun er 70.

REGNEDRENGENE I FINANSMINISTERIET er nået frem til, at det vil svække de offentlige finanser med 59 milliarder kroner om året i takt med, at befolkningen bliver ældre, hvis planen i Velfærdsforliget ikke følges. Så hovedparten af partierne på Christiansborg klapper hælene sammen og har allerede erklæret, at de stemmer for.

LÆS OGSÅ: Professor om danskernes stigende pensionsalder: 'Ren ønsketænkning'

Det sker, selv om alle mennesker med en smule sund fornuft kan sige sig selv, at man ikke kan arbejde som dagplejer, vuggestuepædagog, sygeplejerske, buschauffør, jord- og betonarbejder eller smed som 70-årig. Det kan man faktisk heller ikke som 68-årig eller 69-årig. De fleste er allerede nedslidte, før de når den pensionsalder, der gælder i dag.

Spørger man forskerne, er de ret klare i spyttet: Der er ingen belæg for at tro, at en højere forventet levealder betyder, at danskerne også bevarer deres arbejdsevne længere. Når danskerne gennemsnitligt bliver ældre, handler det i højere grad om, at vi er blevet bedre til at behandle en række af de sygdomme, man tidligere døde af, når man var gammel. Så de bedre behandlingsmuligheder forærer den 80-årige flere leveår, men de gør ikke den 68-årige mere arbejdsdygtig.

REGNESTYKKET BAG ARNE-FORLIGET viser med lysende klarhed, at hele set-up'et er tindrende urealistisk. Da regeringen blev angrebet for, at tilbagetrækningsreformen for dem, der havde været længst på arbejdsmarkedet, ville koste samfundet for dyrt, svarede regeringen tilbage med, at de fleste i målgruppen alligevel var røget i svinget – det vil sige ud af arbejdsmarkedet. Regnestykket viste, at man forventer, at 22.000 personer i 2022 har været på arbejdsmarkedet i mere end 42 år og vil benytte sig af retten til tidligere pension. Men af de 22.000 regner man kun med, at 6.000 går direkte fra beskæftigelse. De øvrige forventes at gå fra efterløn, sygedagpenge, ressourceforløbsydelse, sygedagpenge eller fleksjob. De kunne altså ikke mere.

LÆS OGSÅ: 68'er-generationen er i fuld gang med et nyt oprør: Nu står pensionistlivet for skud

Det uforståelige er, hvordan regeringen kan sidde med opgørelser, der viser, at mennesker med hårde arbejdsliv ikke kan holde til at arbejde mere end 40 år – samtidig med at samme regering bygger hele samfundets fremtidige økonomi på, at alle skal arbejde i endnu flere år.

Velfærdsforliget vil gå over i dansk politisk historie som et brud på samfundskontrakten og som et monstrøst svigt af de danske lønmodtagere. Hvis Mette Frederiksen og co. i dette efterår fastholder endnu en stigning, er det en politisk handling, hvor man mod bedre vidende laver en Trumpsk virkelighedsforvrængning og med åbne øjne baserer dansk økonomi og velfærd på præmisser, som alle kan se, ikke holder vand.