2021041920174440_1000
Knap hver tiende vælger overvejer ifølge Voxmeter-måling at stemme på Lars Løkke Rasmussens parti ved næste folketingsvalg. (Arkivfoto) Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix

Så mange overvejer at stemme på Løkkes parti

20. apr. 2021 07.45
9,3 procent i Voxmeter-måling anser det for sandsynligt eller meget sandsynligt at stemme på Løkkes parti.

Hvis Lars Løkke Rasmussen får held til at få et parti på stemmesedlen ved næste folketingsvalg, så vil cirka hver tiende vælger overveje at sætte krydset ud for den tidligere statsministers parti.

Det viser en måling, som analyseinstituttet Voxmeter har foretaget for Ritzau.

I alt 9,3 procent af de 1071 adspurgte anser det for at være "meget sandsynligt" eller "sandsynligt", at de kunne finde på at stemme på den mangeårige Venstre-formand, som 1. januar meldte sig ud af partiet for at blive løsgænger.

De er fordelt på 2,1 procent, der svarer "meget sandsynligt", mens 7,2 procent anser det for "sandsynligt", at de kunne finde på at stemme på Lars Løkke Rasmussens parti.

11,9 procent svarer, at det er "hverken sandsynligt eller usandsynligt", at de vil stemme på hans parti.

16,9 procent af de medvirkende vurderer det til at være "usandsynligt", at de kunne finde på at stemme på partiet, mens 55,6 procent svarer, at det er "meget usandsynligt".

De resterende 6,3 procent har svaret "ved ikke" til spørgsmålet.

I januar viste en lignende Voxmeter-måling blandt 2003 vælgere, at 3,6 procent anså det for at være meget sandsynligt, at de ville stemme på Lars Løkkes parti, hvis han stiftede et.

10 procent vurderede dengang, at det var sandsynligt, at de ville stemme på hans parti.

Målingen fra januar og denne måneds måling fra Voxmeter skal ikke forveksles med vanlige politiske meningsmålinger, hvor de adspurgte bliver bedt om at vælge mellem alle partierne. Det er ikke tilfældet her.

- Vi har spurgt, om de adspurgte kunne overveje det, sagde Voxmeters analysedirektør, Anna Midtgaard Christensen, til Ritzau i januar.

- Havde vi stillet det tilsvarende spørgsmål om alle de øvrige partier, så ville det sammenlagt blive langt over 100 procent. For mange kan godt overveje mange forskellige partier, sagde hun dengang.

Lignende målinger har tidligere været lavet på andre nye partier.

For eksempel svarede 10,8 procent i 2016 i en Voxmeter-måling, at de ville stemme på Nye Borgerlige, i en lignende måling, hvor de adspurgte ikke skulle forholde sig til andre partier.

Ved folketingsvalget i 2019 fik Nye Borgerlige 2,4 procent af stemmerne.

Den seneste måling om, hvorvidt vælgerne vil overveje at stemme på Lars Løkke Rasmussens parti, er gennemført som en webundersøgelse i perioden 9. april til 16. april blandt repræsentativt udvalgte personer over 18 år.

/ritzau/