20200515-174151-L-1920x1280we
Kastrup Lufthavn, hvor mange 3F'ere arbejder, har oplevet mange fyringer. Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

Hver femte ufaglærte og faglærte frygter at få en fyreseddel

7. jul 2020, 12:49
Godt hver femte medlem af fagforbundet 3F frygter at miste sit job, viser en ny undersøgelse. Tallet overrasker professor i arbejdsmarkedsforskning.

Trods coronakrisen, stigende ledighed og den seneste tids massefyringer i SAS ser 3F’erne forholdvist lys på deres fremtidige jobsituation.

Det viser en undersøgelse, som analyseinstituttet Analyse Danmark i juni i år har foretaget for Fagbladet 3F. Her svarer knap hvert femte medlem af fagforbundet, at de frygter at miste deres arbejde, mens fire ud af fem ikke gør det.

I 2018 viste en lignende undersøgelse det samme resultat, mens hver fjerde 3F’er i 2017 frygtede at miste jobbet.

Thomas Bredgaard, der er professor ved Aalborg Universitets Center for Arbejdsmarkedsforskning, er positivt overrasket over tallene i den nye undersøgelse.

- Jeg ville have forventet, at flere ville frygte at miste deres job. 3F’erne har været i skudlinjen under corona-krisen, hvor mange faglærte og ufaglærte har mistet deres arbejde, siger Thomas Bredgaard.

- Jeg tolker tallene som et udtryk for, at der trods alt er en spirende optimisme og forventning om, at vi kommer godt igennem krisen, siger han.

Knap fire ud af 10 af de 3F’ere, som i den nye undersøgelse er bange for at miste deres job, begrunder deres frygt med generelle nedskæringer.

- Det stemmer meget godt overens med andre undersøgelser om usikkerhed på jobmarkedet, siger Thomas Bredgaard.

1. juli var der 8.030 personer, der meldte sig ledige på jobnet. Samtidig var der andre, der afmeldte sig, så netto var stigningen på cirka 6.000.

I alt røg antallet af tilmeldte ledige dermed op på 185.913 personer. Dermed er der 54.000 flere meldt ledige nu, sammenlignet med da corona-krisen ramte landet.

- De prognoser, som foreløbig er lavet, tyder på, at beskæftigelsen vil stige og ledigheden falde igen allerede i 2021, siger Thomas Bredgaard til Fagbladet 3F.