20200727-094019-A-1920x1281we
I fremtiden skal hver sjette unge uddanne sig på en sosu-uddannelse for at kunne tage sig af den store ældrebyrde (arkivfoto). Foto: Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix

Hver femte ansatte i ældreplejen har ingen uddannelse

10. aug 2020, 13:22
Der er langt fra nok, der har en relevant uddannelse i ældreplejen. Både FOA og Danske Sosu-skoler er bekymret over udviklingen.

Næsten hver femte eller 19 procent, der arbejder i ældreplejen, har ingen relevant uddannelse. Det viser nye tal fra Kommunernes og Regionernes Løndatakontor, som FOA har fået analyseret, skriver Politiken.

LÆS OGSÅ: Maja har fået nok af sexistiske kolleger: 'Han synes, det var okay at råbe 'fisse' efter mig'

Det bekymrer Torben Klitmøller Hollmaan, der er sektorformand i social- og sundhedssektoren i FOA.

- Vi ved, at manglen på faglært arbejdskraft vil stige de kommende år. Der kommer flere og flere ældre, samtidig med at vi lige nu står i en situation, hvor alt for få vælger sosu-skolerne til. Det går den forkerte vej, og udviklingen i sig selv giver alvorlige udfordringer, siger han til Politiken.

Også forperson for Danske Sosu-skoler, Lisbeth Nørgaard, er bekymret over udvikling. Hun påpeger, at hvis man er et empatisk menneske, der ikke er bange for at tage fat, så kan man sagtens varetage jobbet i en kortere periode. Men hvis man har med borgere med demens at gøre over en længere periode, så kræver det en faglighed, man ikke har uden en uddannelse.

Hvis udviklingen fortsætter, så spår Torben Klitmøller Hollmann fra FOA, at der er behov for, at hver sjette ung søger ind på sosu-uddannelsen. Men han tror ikke på, at det er realistisk, derfor skal man i stedet for satse på, at folk tager uddannelsen som en del af et brancheskift, eller fordi de er blevet arbejdsløse.

LÆS OGSÅ: Regeringen vil have danskere til at ansøge om feriepenge

Men for at det er realistisk, så kræver det, at man kan få en elevløn under uddannelse og ikke blot SU, som ikke mange, der har været på arbejdsmarkedet længe, kan leve af.  Det mener Lisbeth Nørgaard.