FotoBenteJ__ger--2_sosuassistent_plejehjem__3___1_
I dag er det langt oftere de pårørende, der står bag overvågning af ansatte, end da FOA i 2018 senest undersøgte omfanget af overvågning. Dengang var det lige så ofte arbejdsgiverne, der stod for overvågningen, som det var de pårørende. (Arkivfoto) Foto: Bente Jæger

Hver syvende ansatte i ældreplejen er blevet overvåget

18. jun. 2021 06.42
En ny undersøgelse viser, at hver syvende medarbejder i ældreplejen har oplevet at blive overvåget på jobbet. I 3 ud af 4 tilfælde står pårørende bag overvågningen.

At blive videoovervåget eller lydoptaget i forbindelse med sit arbejde er noget hver syvende ansatte i ældreplejen har oplevet. Det viser en ny undersøgelse foretaget af FOA, som 1631 ansatte i hjemmeplejen og på plejecentre har besvaret.

I 3 ud af 4 tilfælde er det pårørende til borgere, der står bag overvågningen i ældreplejen. Det skriver Fagbladet FOA.

LÆS OGSÅ: Ansatte nægter at arbejde i hjem efter trusler og overvågning - nu skal sagen for Arbejdsretten

'En pårørende satte en babyalarm med kamera op i borgerens værelse. Han påstår, det er fordi, de holder øje med deres far, og at det ikke er pga. vores arbejde, men det er alligevel ubehageligt,' uddyber en ansat i hjemmeplejen i undersøgelsen.

Tallene bekymrer chefjurist i FOA, Ettie Trier Petersen.

- Det er min opfattelse, at vores medlemmer ikke skal tåle at blive overvåget, når de udfører deres arbejde i et privat hjem. I den situation er hjemmet en arbejdsplads, og videoudstyret må slukkes i det tidsrum, hvor social- og sundhedspersonalet udfører deres arbejde, siger hun til Fagbladet FOA.

Undersøgelsen er foretaget efter sagen om overvågning i Kolding Kommune, hvor plejepersonale har nægtet at arbejde i et hjem, hvor de bliver videoovervåget og mødt af trusler fra ægtefællen til en plejekrævende kvinde.

I undersøgelsen beretter de adspurgte medlemmer om, at de bliver overvåget af de pårørende gennem Facetime på IPad'en, telefonopkald, der bevidst ikke bliver afsluttet, babyalarmer, der stilles strategisk, og ved at der bliver opsat kameraer i boligen.

I dag er det langt oftere de pårørende, der står bag overvågning af ansatte, end da FOA i 2018 senest undersøgte omfanget af overvågning. Dengang var det lige så ofte arbejdsgiverne, der stod for overvågningen, som det var de pårørende.

Forbundsformand i FOA, Mona Striib, er ikke tilfreds med udviklingen af de pårørendes andel af overvågningerne.

- Det er stærkt bekymrende, at der har været sådan et skred, og det er ganske enkelt ikke i orden, at personalet skal være videoovervåget på arbejdet. Det er et tillidsbrud, og vi synes ikke, at de skal finde sig i det, siger hun.

Hos Kommunernes Landsforening siger direktør Christian Harsløf, at det er en uheldig tendens, at borgere og pårørende overvåger personalet.

- Sammen med de andre parter i plejesektoren arbejder vi hele tiden på, at der er tillid mellem borgere, pårørende og medarbejdere rundt omkring i vores ældrepleje. Det allerbedste er det, som vi jo heldigvis ser langt de fleste steder, nemlig at der er et godt og tillidsfuldt samarbejde, hvor borgerne ikke føler det nødvendigt at overvåge, og hvor personalet ikke oplever at blive overvåget, når de udfører deres arbejde.

FOA og Kommunernes Landsforening skal fredag eftermiddag mødes i Arbejdsretten vedrørende sagen fra Kolding Kommune. Arbejdsretten skal tage stilling til om hensynet til beskyttelse af medarbejdernes psykiske helbred og personlige integritet berettigede dem til at nægte at udføre arbejdet i hjemmet under konstant overvågning.