20181213-165034-A-1920x1079we
Siden krisens start til juni måned, er ledigheden blandt 3F’ere steget med netto 8.500 fuldtidspersoner. (Arkivfoto) Foto: Thomas Lekfeldt/Ritzau Scanpix

3F: Krisen har skudt ledigheden 6,5 år tilbage

16. jul 2020, 16:20
Krisen har skudt ledigheden i 3F 6,5 år tilbage. Man kan frygte, at der går lang tid, før vi er tilbage på niveauet før krisen, siger økonom.

Hvert 11. medlem i 3F var arbejdsløs i juni. Det viser en ny opgørelse af ledigheden i juni måned fra 3F’s økonomiske afdeling.

3F-ledigheden faldt med cirka 500 personer, så der nu er cirka 20.600 fuldtidsledige i a-kassen. Det skriver Fagbladet 3F.

- Ledighedsprocenten falder med 0,2 procentpoint til 8,9 procent. Det er faktisk første gang siden corona-krisen begyndte, at den officielle 3F-ledighed falder, fortæller 3F-økonom Jesper Grunnet-Lauridsen.

- Der er dog tale om et ret lille fald. Set i lyset af, at Danmark stort set er åbnet igen og i lyset af de daglige indikatorer fra jobnet, så havde jeg nok håbet på et større fald i 3F’s ledighed. Men jobnet-tallene tager ikke højde for, at mange 3F-job åbner om sommeren. Derfor skal man være varsom med at tolke på de daglige jobnet-tal, siger han.

Tallene fra jobnet viser det aktuelle antal af personer, som er tilmeldt jobnet som ledige. Det er de tal, som er blevet offentliggjort dagligt af myndighederne, for at gøre det lettere at følge med i konsekvenserne af krisen.

De nye ledighedstal fra 3F er sæsonkorrigeret og omregnet til fuldtidsledige. Dermed kan de sammenlignes med de officielle arbejdsløshedstal fra Danmarks Statistik. 3F-tallene plejer at være et pejlemærke for de samlede ledighedstal, idet 3F’s tal oftest viser samme tendens som de landsdækkende tal – bare 14 dage før.

Siden krisens start til juni måned, er ledigheden blandt 3F’ere steget med netto 8.500 fuldtidspersoner.

- Krisen har skudt ledigheden i 3F 6,5 år tilbage. Man kan frygte, at der kommer til at gå meget lang tid, før vi er tilbage på samme niveau som før krisen, mener Jesper Grunnet-Lauridsen.

Som andre økonomer er han samtidig bekymret for, hvad der sker, når lønkompensationsordningen udløber med udgangen af august.

- Man kan frygte, at en stor del af dem vil blive ledige. Det vil medføre en ny, stor stigning i ledigheden, påpeger Jesper Grunnet-Lauridsen, og tilføjer, at en revidering af tallene har vist, at der er over 56.000 lønmodtagere omfattet af lønkompensation nu.