Læge:
Hvorfor er der milliarder til Sundhedsplatform og IC4-tog, men ikke til en anstændig sygeplejerske-løn?

20210619-134256-L-1920x1280we
Mere end 5000 sygeplejersker gik i strejke natten til lørdag. Samme dag demonstreredes der på Christiansborg Slotsplads. Foto: Claus Bech/Ritzau Scanpix
21. jun. 2021 15.40
Dette er et debatindlæg. Det er udtryk for skribentens holdning. Du er velkommen til at deltage i debatten - send dit indlæg til [email protected].

HVAD ER EN SYGEPLEJERSKE VÆRD? Det er et spørgsmål, som mange har en mening om for tiden. Spørger man sygeplejerskerne selv, er svaret simpelt: Mere! Men er en sygeplejerske nu også - mere værd?

Den offentlige mening er for tiden fuld af absolutte beløb, der – afhængig af afsenderen – er enten for lidt eller for meget eller lige tilpas for en sygeplejerske. Personlig har jeg svært ved at forstå realiteten og relevansen. Så lad os træde et skridt tilbage. En sygeplejerske sælger sin arbejdskraft. Så en sygeplejerske må være det værd, som vi tillægger værdien af det arbejde, en sygeplejerske udfører.

LÆS OGSÅ: Kan blive afgørende for konfliktens udfald: Sygeplejersker kæmper om danskernes gunst

For at kunne erkende værdien af dét arbejde fortsætter vi med et tankeeksperiment. Sæt nu at alle sygeplejersker fra i morgen udeblev fra en organisation med mange sygeplejersker – fx et hospital – mens alle andre faggrupper uanfægtet arbejdede videre. Hvad ville der ske?

Et sundhedsvæsen uden sygeplejersker er altså det samme som intet sundhedsvæsen. Og uden sundhedsvæsen ville vi være tilbage i en tid, hvor lungebetændelse var noget man døde af, og en brækket arm var ensbetydende med en livslang tilværelse som krøbling
Thomas Emil Christensen, 1. reservelæge

I vidt omfang ville lommer af hospitalet - enhver sygeplejerskeuafhængig proces - kunne fungere uanfægtet. Men som helhed ville hospitalet ikke kunne fungere. For man bliver ikke rask af, at lægen har ordineret den rigtige medicin. Man bliver rask af, at lægen har ordineret den rigtige medicin OG sygeplejersken har givet den medicin, lægen har ordineret.

Debatindlægget fortsætter under billedet.

Thomas Emil Christensen er 1.reservelæge ved Kardiologisk Afdeling på Sjællands Universitetshospital Roskilde. Foto: Privat

Et succesfuldt behandlingsforløb er ikke betinget af succes i de enkelte, isolerede led, men af succes i det samlede behandlingsforløb. Og for enhver patient på ethvert hospital er det samlede behandlingsforløb altid sygeplejerskeafhængigt.

LÆS OGSÅ: Radikale åbne for ekstra lønkroner til kvindefag: - Politikerne skal spytte i kassen

Et sundhedsvæsen uden sygeplejersker er altså det samme som intet sundhedsvæsen. Og uden sundhedsvæsen ville vi være tilbage i en tid, hvor lungebetændelse var noget man døde af, og en brækket arm var ensbetydende med en livslang tilværelse som krøbling.

SÅ NU HAR VI ALTSÅ forudsætningerne for at erkende en sygeplejerskes reelle værdi: En sygeplejerske er det værd, som vi tillægger værdien af lang levealder og god livskvalitet. Er dét mere værd?

Men en ting er, hvad vi vil betale. Ressourcerne er jo langt fra ubegrænsede, så KAN vi overhovedet betale mere for sygeplejerskernes arbejde?

Ja altså, sygeplejerskernes krævede lønstigning overstiger jo ikke det samlede offentlige budget, så formelt set er der råd. Men lægger sygeplejerskerne beslag på en større andel af den offentlige kasse, er der selvfølgelig færre midler til andre formål. Og vil vi undvære det, vi ellers kunne have fået for pengene?

LÆS OGSÅ: Skipper lover milliarder til ligeløn i kvindefag - men vil ikke fordele dem: 'Du får mig ikke til sige om sygeplejersken er mere værd end sosu'en'

Jeg har ikke indsigt til at afgøre, hvad der er råd til i fremtiden. Men jeg kan se, hvad der har været råd til i fortiden.

Fx har der været glimrende råd til Sundhedsplatformen, det amerikanske IT-system, som for adskillige milliarder har sikret en ringere behandling til østdanske patienter.

Som skatteborger er jeg personligt ikke i tvivl om, at sygeplejerskerne er mere værd. Er du mon?
Thomas Emil Christensen, 1. reservelæge

Der har også været råd til en sundhedsreform, der har lukket små og mellemstore hospitaler over hele landet. I stedet er der opført “supersygehuse” med så lav kapacitet, at patienterne ikke kan benytte dem. Som kompensation skal der derfor bygges nye, små kommunehospitaler – ikke ulig dem, man netop har lukket – med bemanding af fantasilæger.

Der har også været råd til en folkeskolereform, der har gjort skoleeleverne fagligt ringere og øget deres mistrivsel.

Og der har været råd til IC4-tog, der rullede direkte fra samlebåndet og ind på skrotpladsen.

Samt meget mere af samme kaliber.

KAN VI MON UNDVÆRE ALT DETTE i fremtiden? Vil det være ubærligt, hvis vi er nødt til at indstille yderligere offentligt projektmageri i milliardklassen med resultater væsentligt under udgangspunktet?

Vil vi da virkelig bruge pengene på sygeplejersker!?

Man kan også stille spørgsmålet på anden måde: Vil vi bruge pengene i bunden af den offentlige sektor, hvor der genereres umiddelbar nytteværdi? Eller vil vi hellere investere i toppen, hvor vores penge sættes i baglæns cykelløb, sofistikerede papirfly og udgravning af lufthuller i global excellence ligaen?

Som skatteborger er jeg personligt ikke i tvivl om, at sygeplejerskerne er mere værd. Er du mon?

Deltag i debatten - send dit indlæg på maks. 600 ord til [email protected].