Husk dine feriefridage, hvis du bliver fyret

20210113-121542-A-1920x1078we
(Arkivfoto) Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
20. jan. 2021 11.30
Bliver du fyret, så skal du stadig huske de feriefridage, du har optjent 2020, men ikke har fået brugt. Du kan vælge at gøre flere ting med dem. Bliv klogere på reglerne her.

Det kan være svært at finde rundt i reglerne om feriedage, feriepenge, feriefridage og så videre.

Men har du feriefridage til gode fra et arbejde, som du er blevet afskediget fra, så mister du ikke dine feriepenge. Det skriver HK.

I hvert fald ikke, hvis du var ansat under en af HK Handels overenskomster. Men feriefridagene kan dog blive påvirket af en række faktorer. Derfor kommer herunder en række eksempler, der skal gøre dig klogere på, hvad der gør sig gældende, og hvad du skal være opmærksom på.

Eksemplerne tager alle udgangspunkt i Butiksoverenskomsten med Dansk Erhverv Arbejdsgiver, men reglerne gælder, ifølge HK, for de fleste af HK Handels overenskomster. I eksemplerne er der desuden taget udgangspunkt i, at du fik tildelt 6,67 feriefridage i 2020 hos den arbejdsgiver, som du nu ikke længere arbejder for.

Du har fået nyt job med en overenskomst
Hvis du er blevet ansat i et nyt job, hvor der er overenskomst, og når du at være ansat i ni måneder inden udgangen af august 2021, så skal din nye arbejdsgiver tildele dig 5 feriefridage. De 5 nye dage træder i stedet for 5 af dine i forvejen optjente 6,67 feriefridage. Det gør de, fordi man kun har ret til at få tildelt feriefridage én gang om året. Derfor står du tilbage med 1,67 resterende dage, som du skal kontakte din tidligere arbejdsgiver med henblik på at få udbetalt.

Du har fået nyt job uden en overenskomst
I tilfælde af, at dit nye job ikke er overenskomstdækket, så skal du sørge for at rejse krav om at få udbetalt alle 6,67 feriefridage hos din tidligere arbejdsgiver.

Du har ikke fået nyt job eller du har fået et nyt job uden optjening
Hvis du ikke er kommet i arbejde, eller hvis du har fået et nyt job, hvor du ikke kan nå at optjene ret til at få tildelt 5 feriefridage inden den 1. september 2021, så skal du huske at rejse krav om at få alle dine 6,67 feriefridage udbetalt hos din tidligere arbejdsgiver.

Vær opmærksom på, at har du feriefridage til gode fra 2020, så skal du søge om dem senest 3 uger efter udløbet af 2021.