20200907-161046-L-1920x1920we
I hotelbranchen er mange frustrerede over, at sundhedsminister Magnus Heunicke på pressemødet ikke meldte klart ud, at der er undtagelser for forsamlingsforbuddet. Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix

Raser over corona-udmeldinger: 'Det er frustrerende'

8. sep 2020, 18:54
Hoteller og brancheorganisation langer hårdt ud efter regeringens manglende udmeldinger om, at forsamlingsforbuddet ikke gælder alle arrangementer.

Hotelkæden Scandic Hotels er hårdt ramt efter mandagens udmeldinger fra regeringen, hvor forsamlingsforbuddet blev sænket til 50 personer i Odense, København og 16 andre kommuner i hovedstadsområdet. Og det selvom hotelkædens arrangementer er undtaget fra det nye forsamlingsforbud.

Det skriver Fagbladet 3F.

LÆS OGSÅ: Firmaer i knæ: Vores branche er død

- Vi har ikke det fulde overblik endnu, men på Scandic Copenhagen vælter det ind med afbestillinger, både private og offentlige arrangementer. Og det er på trods af, at man godt må samles op til 500 personer i de rammer, vi kan tilbyde, siger Søren Faerber, administrerende direktør i Scandic Hotels.

Søren Faerber mener, at regeringen og sundhedsmyndighederne skader en i forvejen presset branche, når de ikke understreger, at der er undtagelser i forsamlingsforbuddet.

- Regeringen og sundhedsmyndighederne har været dårlige til at formidle, at der er undtagelser i forsamlingsforbuddet. Man går efter unge mennesker, der fester, men ender også med at ramme en branche, der er i knæ i forvejen, siger han.

Han håber, at hotelkæden slipper for at skulle igennem endnu en fyringsrunde.

- Vi springer ikke direkte over til kniven. Vi håber, det kan stabilisere sig, og vi prøver at uddanne vores kunder. Vi har lige været igennem en afskedigelserunde, og vi håber ikke, vi skal starte forfra i den proces. Men kommer der yderligere restriktioner, hvor man ikke kan samles, så har det selvfølgelig en konsekvens, siger Søren Faerber.

Også hos Tivoli Hotel & Congress Center i København har man oplevet aflysninger efter mandagens pressemøde.

- Udmeldingerne fra regeringen har skabt en nervøsitet hos folk, som vi har kunnet mærke med det samme. Det har en afsmittende effekt på den efterspørgsel, vi oplever, fordi en del vælger at aflyse, siger Jakob Ellermann, direktør hos Tivoli Hotel & Congress Center.

Han kalder det frustrerende, at sundhedsminister Magnus Heunicke på pressemødet ikke meldte klart ud, at der er undtagelser for forsamlingsforbuddet.

- Regeringen skulle have kommunikeret klart, at vi er undtaget forsamlingsforbuddet på 50, og at man til vores arrangementer godt må være forsamlet op til 500 personer. Det er frustrerende, for vi driver vores forretning ud fra de retningslinjer, der er udstukket, og vi overholder de krav, der nu engang er. Man rammer en hel masse, som godt kan finde ud af det. Det er ikke på professionelt afviklende steder, man har oplevet de her smittetilfælde, siger han.

Hos brancheorganisationen for hotel- og restaurationsbranchen, Horesta, bekræfter politisk direktør, Kirsten Munch Andersen, at man får mange henvendelser fra medlemmer, hvor afbuddene tikker ind.

- Udfordringen er lige nu, at man aflyser en masse arrangementer, som faktisk godt kan lade sig gøre. Det skaber nogle uheldige situationer i forhold til afbestilling, siger Kirsten Munch Andersen.

For selvom det stadig er tilladt at afholde et arrangement og være op til 500 – også i de 18 kommuner, hvor der er kommet restriktioner – så aflyser folk.

- Det sker ud fra en bekymring og et ønske om at følge og overholde de retningslinjer, sundhedsmyndighederne udstikker. Og så har mange også hørt, at forsamlingsforbuddet er sænket til 50, siger Kirsten Munch Andersen.

Derfor efterlyser hun mere klare budskaber fra sundhedsmyndighedernes side.

- Lad os få noget mere præcis kommunikation af, hvad der er okay at gøre. Det er rigtigt vigtigt at få sagt: Man må gerne holde sine fester - så længe man overholder retningslinjerne, siger Kirsten Munch Andersen.

Hun er ked af, når hotel- og restaurationsbranchen bliver brugt som ”skrue-op-og skrue-ned-knap” afhængigt af, hvordan smittetallene udvikler sig.

- Vi bliver hårdt ramt af folks adfærd meget hurtigt. Og det tager efterfølgende lang tid at betrygge folk i, at vi faktisk godt kan afholde arrangementerne. Vores medlemmer er jo professionelle virksomheder, der er eksperter i hygiejne og i at styre gæstestrømme, siger Kirsten Munch Andersen.

Fagbladet 3F arbejder på at få en kommentar fra sundhedsminister Magnus Heunicke (S).