Horesta-direktør Katia Østergaard har peget på, at arbejdsgiverne ønsker mere fleksibilitet, både i forhold til løn, men også i forhold til faggrænser, sådan at tjenere også kan udføre rengøringsarbejde om nødvendigt (arkivfoto). Foto: Mads Joakim Rimer Rasmussen/Ritzau Scanpix

Hotel- og restaurationsbranchen er standby til forligsmanden

4. mar, 16:54
Forhandlinger om tjenere, kokke, receptionister og kantineansattes overenskomst er brudt sammen. Nu venter parterne på at blive indkaldt til at give en status til Forligsmanden.

Forhandlingerne mellem 3F PSHR og arbejdsgiverorganisationerne Horesta og Dansk Erhverv er gået helt i stå.

Så nu venter parterne bare på at komme ned og forklare sig i Forligsinstitutionen på Sankt Annæ Plads i København. Det skriver Fagbladet 3F.

- Vi er selvfølgelig klar, når telefonen ringer, siger forhandlingsleder og næstformand i 3F Privat Service, Hotel og Restauration, John Frederiksen.

LÆS OGSÅ: Nu fortsætter dramatiske OK-forhandlinger for byggeriet

Til det første møde i Forligsinstitutionen skal parterne fortælle, hvor de står og hvad der adskiller dem ad. Herefter kan forligsmanden vælge at indkalde dem til forhandlinger i Forligsinstitutionen under forligsmanden ledelse – eller parterne kan blive bedt om at gå hjem og give den et skud mere uden indblanding.

- Jeg tror på, at vi stadig nok skal lande en fælles aftale udenom Forligsen, siger John Frederiksen.

Forligsmanden skal dog først mægle mellem 3F’s Byggegruppe og Dansk Byggeri, som er indkaldt til forhandlinger under forligsmand Jan Reckendorffs ledelse efter et statusmøde igår.

Forhandlingerne om hvad kokke, tjenere og receptionister skal have med i deres nye overenskomst strandede lørdag, da parterne efter tre intensive forhandlingsrunder af flere dage gik fra hinanden.

Står i kø 

De to arbejdsgiverorganisationer Horesta og Dansk Erhverv har valgt at forhandle sammen med 3F PSHR på den anden side af bordet. Det er første gang Dansk Erhverv er en del af forhandlinger på Hotel- og Restaurationsområdet, da en række hoteller har indgået overenskomst herigennem.

Før forhandlingerne gik i gang pegede Horesta-direktør Katia Østergaard på, at arbejdsgiverne ønsker mere fleksibilitet, både i forhold til løn, men også i forhold til faggrænser, sådan at tjenere også kan udføre rengøringsarbejde om nødvendigt. Derudover ville det blive et punkt at drøfte, hvordan man kan få flere til uddanne sig som tjenere.

Ved seneste overenskomstforhandling i 2017 endte det med, at et mæglingsforslag fra Forligsmanden blev vedtaget.

Forhandlinger om en ny kantine-overenskomst er også brudt sammen. Her mener forhandlingsleder fra 3F Bo Christensen ikke, at han kunne stå inde for det forlig, der blev præsenteret som muligt af arbejdsgiverne i Dansk Industri.

- Der var simpelthen ikke nok interesse i at skabe nogle branchespecifikke tiltag, siger han.

Han venter også på et opkald fra Forligsmanden.

LÆS OGSÅ: Professor: Omstridte reformer af efterløn og pensionsalder var unødvendige

Lørdag meldte offshore-området ud, at der også var sammenbrud i deres forhandlinger, og de venter også i kø for at komme ind på Sankt Annæ plads, hvor Forligsinstitutionen holder til.

I PSHR Søfart er forhandlinger om en ny overenskomst for ansatte på restauranter på landets færger stadig i gang.