Hospitalsdirektører springer foran ansatte i vaccine-køen

20210127-053745-1-1920x1280we
Ifølge adm. direktør Niels Nørgaard Pedersen fik de tre direktører vaccinerne som nogle af de første på Odense Universitetshospital. Det skyldes, at “meget foregik håndholdt”, og at der ikke var styr på it-systemer og prioritetslister over, hvem der skulle have vaccinen først, da vaccineprogrammet begyndte. (Arkivfoto) Foto: Shwe Paw Mya Tin/Reuters/Ritzau Scanpix
27. jan. 2021 06.35
Tre ud af seks direktører på Odense Universitetshospital har fået corona-vaccine, mens ingen af de rengøringsansatte har fået et stik, selv om nogle arbejder på covid-afsnit.

Mens frontpersonale på Odense Universitetshospital dagligt går på arbejde blandt corona-syge patienter uden beskyttelse af en vaccine, så har halvdelen af sygehusets direktører fået vaccinen for længst.

Det oplyser hospitalet efter en forespørgsel fra Fagbladet 3F.

LÆS OGSÅ: Bekymrede 3F'ere savner anerkendelse under corona: 'Vi sidder også på forreste række'

- Vi kan oplyse, at tre af de seks direktører har fået en vaccination, selvom det ikke var planlagt, da de ikke ligger i den første kategori, der skal vaccineres jævnfør Sundhedsstyrelsens vaccinationsplan, skriver hospitalets presseafdeling i en mail til Fagbladet 3F.

Ifølge adm. direktør Niels Nørgaard Pedersen fik de tre direktører vaccinerne som nogle af de første på Odense Universitetshospital.

Det skyldes, at “meget foregik håndholdt”, og at der ikke var styr på it-systemer og prioritetslister over, hvem der skulle have vaccinen først, da vaccineprogrammet begyndte.

Da der samtidig var ekstra meget vaccine i nogle af glassene, stod hospitalet nogle gange med ekstra vacciner, som skulle fordeles hurtigt. Nogle af de vacciner valgte man at give til tre af seks direktører på Odense Universitetshospital.

- Jeg ærgrer mig da i dag over, at vi ikke allerede i opstartsprocessen havde tilstrækkelige planer for, hvad vi ville gøre, hvis vi fik vacciner i overskud. Derfor har vi flere gange udvidet vores standby-lister, så vi sikrer, at overskydende vacciner går til de prioriterede grupper, skriver Niels Nørgaard Pedersen til Fagbladet 3F i en mail.

I sidste uge kunne Fagbladet 3F fortælle, at frontpersonale på Odense Universitetshospital måtte se langt efter corona-vaccine, selv om de gør rent på hospitalets covid-19 afsnit fyldt med coronasmittede patienter.

Dengang sagde en anden af hospitalets direktører, Bjarne Dahler-Eriksen, at det skyldes, at der ikke var nok vacciner til al frontpersonale, og at ledelsen blev nødt til at prioritere hårdt, hvem der fik og ikke fik vaccinerne.

- Vi har valgt at vaccinere alle dem, der passer corona-patienter, først. Rengøring- og servicepersonalet står bestemt ikke bagerst i køen, men alle afdelinger har nogen, der ikke har særlig meget patientkontakt. Det ville være uretfærdigt at vaccinere dem før de ansatte, der har kontakt til patienter, sagde han til Fagbladet 3F.

- Jeg kan sagtens forstå, at nogle er frustrerede. Alle har en fornemmelse af, at græsset er grønnere på den anden side. Vi ville ønske, at vi kunne vaccinere alle med det samme, men vi har bare ikke vaccinerne, sagde Bjarne Dahler-Eriksen, der også påpegede, at flere faggrupper med daglig gang på covid-afsnittet stadig ikke havde fået tilbudt vaccination.

Det møder stor nu stor kritik fra Sonny Hornhaver, der er 3F’s fællestillidsrepræsentant for rengørings- og serviceassistenterne på Odense Universitetshospital.

- Jeg synes, det er virkelig problematisk og meget spøjst, at man vælger at sige, at tre direktører kommer før personalet. Især set i lyset af, at store dele af frontpersonalet mangler at blive vaccineret, siger han.

- Det er en underlig måde at prioritere på. At man ikke har valgt at bruge en akutliste over frontpersonale, men at man i stedet vælger at vaccinere tre direktører. Det må jeg nok sige, siger Sonny Hornhaver.

Også hos 3F GOPS i Odense, som repræsenterer de offentligt ansatte, bliver direktørernes valg mødt med dyb undren.

- Det er jo helt skørt og minder om en form for nepotisme, når direktørerne kommer foran frontpersonalet, siger formand Charlotte Vincentz fra 3F GOPS i Odense.

- Jeg synes, det viser en klokkeklar ligegyldighed over for en stor gruppe ansatte, at man prioriterer sådan. Direktører kan jo aldrig blive frontpersonale, siger hun.

Det er ikke kun på Odense Universitetshospital, at der har været sager med ledere, som har sprunget foran i vaccinekøen.

På Herlev og Glostrup Hospitaler er flere af direktørerne også blevet vaccineret før frontpersonale.

Og på Sygehus Sønderjylland fandt en gruppe ortopædkirurger et hul i systemet og bookede vacciner til sig selv.

LÆS OGSÅ: Rengøringsfolk er pressede og føler sig overset: 'Alt lukkes ned, hvis ikke vi var der'