Hold bæredygtig nytårsaften uden at ødelægge festen

20201207105549679_1000
Jo længere væk fra fyrværkeriet kommer, jo værre er det, forklarer Jens Villiam Hoff, der forsker i bæredygtighed og klimapolitik ved Københavns Universitet. Ifølge Fyrværkeribrancheforeningen så er 99 procent af fyrværkeriet fra det danske marked importeret fra Kina. (Arkivfoto) Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
28. dec. 2020 12.00
Det behøver langt fra at koste dig festen, hvis du vil gøre din nytårsaften mere klimavenlig.

Treretters menu, sølvglimmer og fyrværkeri er en stor del af manges nytårsaften.

Du kan dog sagtens skabe en mere bæredygtig en af slagsen for dig og dine gæster uden at skulle give afkald på festlighederne.

1) Nytårsmenuen

Begynd med at kigge på din nytårsmenu. Indeholder den normalt kød, så er det her, du finder en af aftenens store klimasyndere.

- Gå i stedet med fisk, østers og skaldyr, der har en del lavere klimaaftryk end kød, siger Jens Villiam Hoff, der forsker i bæredygtighed og klimapolitik ved Københavns Universitet.

- Faktisk udgør klimaaftrykket fra fisk og skaldyr kun en fjerdedel til en tiendedel af kød - alt efter, hvad man vælger, fortsætter han.

Oksekød har eksempelvis et klimaaftryk på 13,9 kg CO2 per kg, mens ikkefrossen torskefilet har et klimaaftryk på 2,8 kg CO2 per kg

Hold dig desuden til de lokalproducerede varer, når du køber fisk, skaldyr og grøntsager, så du undgår, at varerne har udledt CO2 under transporten.

- Jo mere lokalproduceret, du kan få på menuen, jo bedre, siger han.

Er du ikke villig til at skære kødet helt fra, så prøv at servere en kødfri hovedret eller vegansk dessert, forklarer Johanne Stenstrup, der er bæredygtighedsnørd og gennem flere år har givet tips til, hvordan man skaber en bæredygtig hverdag.

Husk desuden at få styr på aftenens madspild.

- Lad være med at smide al maden på bordet, men behold en del af det i gryderne, så det er mere hygiejnisk og kan bruges til rester, forklarer Johanne Stenstrup.

Få også gæsterne til at tage bøtter med, så alle kan få en rest med hjem.

2) Fyrværkeri

Køb en enkelt god raket i stedet for den helt store fyrværkeripakke.

- Når fyrværkeriet fyres af, så bliver der afbrændt forskellige tungmetaller, som ender på jorden og i regnvandet, hvilket ikke er særligt miljøvenligt, forklarer Jens Villiam Hoff.

Kan du finde danskproduceret nytårskrudt, så gå efter det. Men ifølge Fyrværkeribrancheforeningen så er 99 procent af fyrværkeriet på det danske marked importeret fra Kina.

3) Pynt

Lad være med at anse nytårspynt som engangspynt.

- Der er ikke noget galt i at ville have glimmer og glitter, men prøv i stedet at købe noget, der kan holde længere, genanvendes eller lav noget selv, foreslår Johanne Stenstrup.

Undgå engangsduge, men brug i stedet stofduge, der kan bruges år efter år.

4) Tøj

Man kan sagtens føle sig speciel og festlig, uden at det nødvendigvis skal være i nyt tøj. Er nyt tøj vigtigt for dig, så hør din vennegruppe, om I skal bytte nytårskjole eller skjorte.

Du kan også kigge i genbrugsbutikkerne. Vælger du at købe nyt, så køb noget, du har lyst til at bruge til mange fester, forklarer Johanne Stenstrup.

/ritzau fokus/