Unge får mindst 187 kroner i timen for at arbejde i testcentre:
'Det er pissesvært at konkurrere med'

20201212-134519-L-1920x1280we
Hos Copenhagen Medical, der står for lyntest af borgerne i Region Hovedstaden, er timelønnen 187 kroner i timen plus tillæg. (Arkivfoto) Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix
10. maj 2021 08.10
Lønninger på mindst 187 kroner i timen i landets testcentre trækker arbejdskraft fra restaurationsbranchen.

Det kan være svært for landets restauranter at finde ansatte, efter tusindvis af unge har fået job som podere til en timeløn, som langt overgår den, restauranterne kan betale. Det skriver Børsen.

LÆS OGSÅ: FOA-formand: Ligelønskamp handler om langt mere end sygeplejersker

- Det er pissesvært at konkurrere med, selvom det at arbejde som poder, hvor man skal stikke en vatpind op i næsen på en fremmed, ikke er verdens fedeste job. Men det er klart, at når du er villig til at betale så mange penge til så unge mennesker, så er kortene givet på forhånd, siger Mathias Walther, der ejer restauranten Helmuth i Aalborg, til avisen.

Hos Copenhagen Medical, der står for lyntest af borgerne i Region Hovedstaden, er timelønnen 187 kroner i timen plus tillæg, der varierer fra 20 til 30 kroner i timen, alt efter hvilket tidspunkt man arbejder på. I restaurantionsbranchen ligger den typiske timeløn ifølge Horeste på cirka 130 kroner for de unge, der arbejder under overenskomst.

En af dem, der har forladt restaurationsbranchen for et job i et testcenter, er 21-årige Emil Bang Løppke. Han arbejdede på cafeteriet på Statens Museum for Kunst og var hjemsendt med lønkompensation, da han fik job i et testcenter. Han siger til Børsen, at han kedede sig og så en mulighed for at få en bedre løn.

Mere end 13.000 personer arbejder lige nu hos Carelink, Falck og Copenhagen Medical. Derudover kommer de ansatte, der arbejder med pcr-test i regionerne.

- Restaurationsbranchen er et lavtlønsområde, hvor de ikke har råd til at betale en høj løn, og det har de slet ikke, i en periode hvor der stadig er restriktioner, og hvor de skal til at arbejde forretningen op igen. Så det er en reel udfordring for restauranterne, siger økonomiprofessor og tidligere overvismand Michael Svarer til Børsen.