Foto: Lisbeth Holten

HK-profil: Fra strudsestrategi til bevidsthed – også om løn

7. mar, 22:00

#METOO. OGSÅ MIG. To små ord, der satte gang i en kæmpe og gribende bevægelse. De mange modige kvinder, der har delt deres vidnesbyrd om seksuelle krænkelser og overgreb, har gjort en enorm forskel. De har gjort det umuligt at vi, du og alle andre fortsat kan stikke hovedet i busken og vende blikket væk. Ikke blot i den amerikanske filmbranche, men også på danske arbejdspladser og i alle andre sammenhænge, hvor kønnene (heldigvis) mødes.

LÆS OGSÅ: Skævt: Det kræver en mand at få ligeløn

Chikane, seksuelle krænkelser og overgreb er et ligestillingsproblem af dimensioner. Det kan mærkes, at det gør ondt, og det er glædeligt, midt i al elendigheden, at det store fokus kan føre til øget bevidsthed. I den mindre smertefulde, men sandelig også ganske krænkende, ende, har opmærksomheden dog endnu ikke haft den store effekt på andre af arbejdsmarkedets ligestillingsproblemer, herunder uligeløn. Tværtimod. HK Privats nye lønstatistik viser, at vi faktisk er gået et skridt tilbage. I 2019 var det gennemsnitlige lønforskel mellem mandlige og kvindelige HK’ere 10,2 procent – samme forskel som i 2014! – og svarende til mere end 42.000 kroner om året. Ser man på leder- og mellemlederniveau tjente mændene 9,1 procent mere end kvinder og for medarbejdere med særligt betroet ansvar var tallet 11,3 procent i mændenes favør.

Men, venner, hvis vi skal løngabet til livs inden de, der i dag tilhører vuggestuens mindste, skal på pension, er vi nødt til at gøre meget meget mere
Anja C. Jensen, næstformand, HK Privat

Et synligt bevis på manglende ligestilling – uanset, hvor mange der påstår andet.

Der tages hele tiden ligestillingsskridt i den rigtige retning. Overenskomstforhandlerne lægger sig i front og giver mere lønnet forældreorlov til fædre, Arbejdstilsynets nye vejledning om krænkende handlinger giver os mulighed for at rejse en sag også på enkeltstående grove tilfælde, og der er flere mindre skridt.

LÆS OGSÅ: Uligeløn: Kampen for ligeløn står bomstille

Men, venner, hvis vi skal løngabet til livs inden de, der i dag tilhører vuggestuens mindste, skal på pension, er vi nødt til at gøre meget meget mere.

ET SKRIDT PÅ VEJEN kunne være, at gøre det lovpligtigt for alle virksomheder at opgøre deres lønstatistik i køn, så den enkelte organisation selv kan se, hvor der skal sættes ind. På samme vis ville det være modigt, hvis erhvervslivet turde italesætte og gribe til kvoter i ledelse. Det vil have en gavnlig effekt på, hvordan vi ser på kvinders kompetencer, succeser og sejre. Forhåbentlig. For at vi skal lykkes, er vi kvinder nemlig også nødt til at anerkende os selv og vores medsøstre.

LÆS OGSÅ: HK-profil: Skulle kvinderne ikke bare ta’ og holde fri?

Ligesom en række amerikanske skuespillere stod sammen om at få Harvey Weinstein dømt, skal vi kvinder stå sammen om at sikre reel ligeløn. Præcis som tilfældet var med Metoo-bevægelsen skal vi turde se virkeligheden i øjnene og tale åbent om løn – også selvom andre forsøger at twiste fokus.

Vi skal ikke pege fingre af mændene. Heller ikke for så vidt angår ligeløn. Vi skal løfte os sammen og udfordre status quo. Vi kan jo se på lønstatistikken, at mændene får pæne lønstigninger. Det skal kvinderne også have.