Kim_Simonsen_bred

HK-formand:
Den danske model giver os afgørende våben mod coronakrise

19. mar. 2020 21.30
Dette indlæg er udtryk for skribentens holdning og ikke et udtryk for A4’s holdning.
Hvis du finder, at indlægget er æreskrænkende eller indeholder injurier, så send en mail til [email protected]
Når en trussel som COVID-19 pludselig rammer, bliver det for alvor tydeligt, hvorfor andre lande kaster misundelige blikke efter den danske model og Danmarks evne til at løse problemer i fællesskab.

DET VAR EN OMVÆLTNING, da coronavirus i sidste uge tvang arbejdspladser landet over til at digitalisere sig på tre dage. Også for mig – selv om jeg ellers ofte sætter spot på, hvordan den digitale udvikling får vores arbejdsmarked til at se anderledes ud. For vi fik digitaliseringen ind på livet på en ny måde, da langt størstedelen af HK skulle til at arbejde hjemme. Ligesom man skulle det så mange andre steder som led i de vigtige bestræbelser på at bremse smitten. Så vi kan passe på vores medmennesker, som er sårbare over for den og undgå, at vi ender i en situation, hvor vores sundhedssystem ikke kan følge med.

LÆS OGSÅ: Ny byggeoverenskomst skuffer på mindsteløn: 'Jeg deler frustrationen til fulde'

Det er en udfordring for vores samfund. COVID-19 er kommet bag på os alle sammen. Da de første meldinger om en ny virus slap ud af Kina, havde ingen af os forestillet sig, at den på kun få måneder ville udvikle sig til en fremadstormende epidemi med alvorlige konsekvenser for Danmark og den verden, vi er en del af.

Danmark viser styrke og handlekraft

Udviklingen går hæsblæsende hurtigt. Men vores samfund har også vist, at vi kan handle hurtigt. Når du læser disse linjer, er der gået blot en uge siden, statsminister Mette Frederiksen lukkede landet ned i den mest omfattende grad i mands minde.

I disse usikre tider viser den danske model, hvorfor den er så eftertragtet internationalt
Kim Simonsen, formand for HK Danmark

På den uge har sundhedsvæsenet stampet alle landets respiratorer op. Den offentlige sektor holder sig kørende, så man mindsker smitterisikoen, men med så få gener for kritiske funktioner og den kritiske infrastruktur som muligt. Elever undervises hjemme. Historiske aftaler, der holder hånden under beskæftigelsen, har set dagens lys. På under et døgn lykkedes det regeringen og arbejdsmarkedets parter at forhandle en trepartsaftale på plads. Den giver en tiltrængt håndsrækning til lønmodtagere, som coronavirus har kastet ud i usikkerhed.

LÆS OGSÅ: Professor forudser mere hjemmearbejde efter coronakrise: 'Nu har vi smagt sødmen'

Med den nye aftale kan virksomheder, som står overfor at skulle fyre 30 procent eller mindst 50 ansatte, få lønkompensation, så de kan sende ansatte, der pga. virussen ikke længere er arbejde til, hjem med fuld løn. Staten betaler 75 procent af lønnen – med et loft på 23.000 kroner – til funktionærer og 90 procent af lønnen – med et loft på 26.000 kroner – til timelønnede. Mod at arbejdsgiveren til gengæld ikke tyr til fyresedler, og at medarbejderen bruger fem dages ferie eller afspadsering.

Derudover er der hjælp på vej til selvstændige og freelancere, efter regeringen med et nyt udspil lagde op til politiske forhandlinger om en håndsrækning. Og mens jeg skriver disse ord, er der også ved at blive fundet løsninger for ledige, så dem, der står til at falde ud af dagpengesystemet, fordi de risikerer at ramme grænsen på to år, kan få et sikkerhedsnet.

Vores fællesskab ruster os til usikre tider

Forløbet er et godt eksempel på, at også i kritiske situationer, som den vi står i lige nu, viser den danske model virkelig, hvad den dur til.

Danmarks organiserede arbejdsmarked og vores lange gode tradition for, at regeringen, arbejdsgivere og fagbevægelsen sætter sig til forhandlingsbordet for at løse udfordringer sammen, er afgørende for, at vi kan være manøvredygtige og tage affære i en fart.

LÆS OGSÅ: Nu lukker Charlotte: 'Jeg vil se pengene stå på min konto, før jeg tror på noget'

Jovist er der, som det fremgår, når man kigger ud over mediebilledet, opråb om, at de tiltag, der hidtil er kommet, ikke er gode nok. Og jeg kan heller ikke sige mig fri for, at jeg kunne have ønsket mig at skrue på en knap her og der. Men jeg kunne på ingen måde have ønsket mig et bedre system til at væbne os mod en uventet krise.

I disse usikre tider viser den danske model, hvorfor den er så eftertragtet internationalt. Coronakrisen bør være en øjenåbner til alle, der bevidst eller ubevidst forsøger at svække eller svigte den. For tænk hvis Danmark var et samfund med så fragmenteret et arbejdsmarked, at man ikke kunne indgå sådan nogle aftaler her. Hvor mange italienere eller amerikanere bliver sendt hjem med penge på lommen? Eller for den sags skyld spaniere og briter?

Evnen til at finde fælles løsninger gør, at Danmark er bedre rustet til at håndtere krise end mange af de store økonomier rundt om i verden. Vi kan bedre afbøde konsekvenserne her og nu, så vores økonomi undgår at tage et voldsomt dyk ned i dybet.

LÆS OGSÅ: Ingen hjælp til selvstændige som Steen: 'Jeg kan ikke betale min husleje'

Tager vi de mere langsigtede briller på, kan vi selvfølgelig ikke løbe fra, at Danmark er en lille åben økonomi. Vi er og bliver afhængige af, hvad der sker i verden omkring os – og det er ikke til at spå om med sikkerhed. Men sikkert er det, at kombinationen af en handlekraftig regering, et fleksibelt samarbejde mellem arbejdsmarkedets parter og en befolkning, der har tillid til hinanden og gør en stor indsats for at omstille sig, er Danmarks bedste våben mod coronakrise.