Hjemmearbejde skaber nye problemstillinger

ole-oe
4. mar. 2021 16.29
Dette er et debatindlæg. Det er udtryk for skribentens holdning. Du er velkommen til at deltage i debatten - send dit indlæg til [email protected].
Vi holder ikke op med at arbejde hjemmefra post-corona, men er vi klar til den nye dagligdag? For hvem har for eksempel ansvaret, hvis du kommer til skade derhjemme i arbejdstiden?

MAN KAN ROLIGT SIGE, at corona har ændret spillereglerne på lang række områder. Vi er blevet bedre til hygiejne, vi har lært at bruge masker og vi kommer næppe til at nyde buffet i samme grad som tidligere.

LÆS OGSÅ: Over halvdelen af danskerne siger nu 'ja' til mere hjemmearbejde efter corona

Derudover har corona sat ild til udviklingen på arbejdsmarkedet med fleksibel arbejdskraft og nye digitale muligheder, som er blevet implementeret med en hast, som ingen havde kunnet forudse for bare et år siden. I dag mødes vi på onlineplatforme, og det har vist sig så fleksibelt og effektivt og har så mange fordele, at der ikke er nogen tvivl om, at den udvikling er kommet for at blive.

Kvinde kom til skade derhjemme

Men netop derfor er det også vigtigt, at politikerne og arbejdsmarkedets parter allerede nu tager de langsigtede briller på og indleder arbejdet med at opdatere lovgivningen, så den passer til de nye tider.

Arbejdsgiverne vil få store fordele ved digitale møder og ansatte, der er fleksible og kan arbejde alle steder fra, men det skal ikke gå ud over lønmodtagerne
Ole Østergaard, advokat og juridisk chef i Frie

Vi blev i fagforeningen Frie for nyligt involveret i en sag med en kvinde, der var faldet, mens hun gik en tur i forbindelse med, at hun arbejdede hjemmefra. Hendes arbejdsgiver havde inden da flere gange opfordret de ansatte til at komme udenfor i løbet af arbejdsdagen.

LÆS OGSÅ: Brevkasse med Leif Donbæk: Er det arbejdsgivers ansvar, hvis hjemmearbejde knækker dig?

For at undgå smittespredning er mange medarbejdere sendt hjem for at arbejde på distancen, og det at arbejde hjemmefra vil helt sikkert også blive langt mere udbredt i fremtiden, men betyder det, at arbejdsgiver kan undgå det ansvar, der normalt følger med at have mennesker ansat?

Arbejdsgiver vil naturligvis argumentere for, at det ikke er direkte i arbejdspladsens interesse, at den ansatte gik en tur, mens den berørte kvinde mener, at arbejdsgivers opfordring til at ”gå udenfor” i arbejdstiden beviser, at det forholder sig omvendt. Det er en svær sag, for der er ikke mange fortilfælde, man kan tage udgangspunkt i.

Politikerne skal til at se langt

Herfra skal lyde en opfordring til arbejdsmarkedets parter og politikere om at kigge seriøst på den slags problemstillinger, som der uden tvivl kun vil komme flere af i fremtiden, hvor arbejdstid og fritid i stadigt højere grad vil smelte sammen. Arbejdsgiverne vil få store fordele ved digitale møder og ansatte, der er fleksible og kan arbejde alle steder fra, men det skal ikke gå ud over lønmodtagerne, at verden ser anderledes ud i dag sammenlignet med sidste år.

LÆS OGSÅ: FH kalder opgør med arbejdsmiljøregler påfaldende: Ingen krav om hæve-sænkeborde og grimme kontormøbler i hjemmet

Det er vigtigt, at vi får skabt klarhed over de love og regler, der handler om områder, der er blevet påvirket af pandemien. Det er i alles interesse, at vi ikke går ind i en tid med sager, der ender i slagsmål og trækker ud og kompliceres af, at reglerne stammer fra en tid før corona og alle de nye muligheder og ændrede livsforhold. Derfor er det vigtigt, at vi allerede nu løfter blikket op og ser fremad.

Deltag i debatten - send dit indlæg på maks. 600 ord til [email protected].