20200227-093945-L-1920x1077we
Hospitaler i Midtjylland står for hver fjerde anmeldelse om arbejdsskader relateret til coronavirus. (Arkivfoto) Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix

Her topper corona-arbejdsskader

29. jul 2020, 19:00
Der er stor forskel på, hvor mange coronarelaterede arbejdsskader, der er blevet anmeldt på landets hospitaler alt efter hvor i landet, man befinder sig.

Hospitaler i Midtjyllands ligger i top, når det kommer til antal af anmeldte arbejdsskader relateret til coronavirus.

Faktisk står 'Hospitaler i Midtjylland' for hver fjerde anmeldelse. Det skriver DR på baggrund af tal fra Arbejdsmarkedets Erhvervssikring.

Således har personalet på regionshospitalerne i Herning, Holstebro og Viborg været hårdt ramt af coronavirus-smitte, hvilket er den direkte årsag til de mange anmeldelser, der får hospitalerne til at stikke frem i opgørelserne over anmeldte skader.

Ifølge Jens Friis Bak, der er lægefaglig direktør for flere af de Midtjyske hospitaler, er forklaringen på de mange anmeldelser dog også, at ledelsen har skubbet på for det.

- Vi har sagt til det ramte personale, at hvis de var overbevist om, at det var en smitte pådraget på arbejdspladsen, så opfordrede vi dem til at anmelde det, siger Jens Friis Bak til DR.

Af tallene fra Arbejdsmarkedets Erhvervssikring fremgår det, at der har været 456 anmeldte corona-arbejdsskader, hvoraf Demenscenter Skovgården, Pensionistcentret Bakkebo og Søster Sophies Minde står for hver 5 anmeldelser, mens Regionshospitalet Herning topper listen med 97 anmeldelser.

Ifølge tallene er det særligt sundhedspersonale, der står for anmeldelserne om ofte alvorlige følger af covid-19.

Derfor er det også vigtigt, at man anmelder det, hvis man oplever at have pådraget en skade i relation til coronavirus, lyder det fra Gert Petersen, der er næstformand for Dansk Sygeplejeråds afdeling i Midtjylland.

- Vi kender ikke sygdommens langsigtede følger. Vi ved, at det påvirker lungefunktionen i mange uger, og mange oplever træthed. Så af hensyn til at sikre sig erstatning, hvis man får senfølger, så er det vigtigt, at det bliver anmeldt til ens arbejdsgivers forsikringsselskab, siger han til DR.