20190502-103646-7-1920x1022we
Der er tænkt i kreative løsninger for, hvordan man kan afholde 1. maj i år. De traditionelle optog og forsamlinger bliver der ikke noget af. Foto: Asger Ladefoged/Ritzau Scanpix

Her kan du komme til anderledes 1. maj-fester

1. maj 2020, 06:00
Få overblik over, hvordan du holder 1. maj, selvom alle de fysiske events er røget i vasken på grund af coronapandemien.

Pølsevognene og fadølsanlæggene er afbestilt, når arbejdernes internationale kampdag fejres fredag. 

Forsamlingsforbuddet og de mange retningslinjer om hygiejne, der skal mindske spredning af coronavirusset, harmonerer nemlig dårligt med tætpakkede pladser og parker. Men mange steder finder man alligevel de røde faner frem for at markere kampdagen, der er blevet afholdt igennem 130 år.

LÆS OGSÅ: 1. maj: Fagbevægelsen skal udnytte, at coronakrisen skaber momentum for ny politik

A4 Medier giver dig her et overblik over nogle af de arrangementer, du kan deltage i, hvis du gerne vil fejre 1. maj på sundhedsmæssig forsvarlig vis fra sofaen eller på afstand.

Alternativ til Fælledparken 

Det store 1. maj-arrangement, der traditionelt bliver afholdt i Fælledparken i København, er aflyst. I stedet inviterer Fagbevægelsens Hovedorganisation (FH) alle til en liveudsendelse på Facebook.

Liveudsendelsen varer omkring en time, og der bliver afholdt fællessang med kendte danske musikere som Pernille Rosendahl, Allan Olsen og Magtens Korridorer.

LÆS OGSÅ: Kæmpe 1. maj-arrangement aflyst: Sådan holdes der liv i traditionen

Der vil også være taler fra blandt andre statsminister Mette Frederiksen (S) og FH-formand Lizette Risgaard. Og så giver de faglige organisationer deres bud på, hvad der er vigtigst at kæmpe for lige nu.

Man kan se og lytte med ved at følge et link på FH's Facebook-side og en række Facebook-sider fra andre fagforbund. Deltag i den virtuelle fest her.

Drive-in i Horsens:

I Horsens holder man drive in-fest på Dyrskuepladsen i tidsrummet 15 til 17. Det er lokale politikere fra Socialdemokratiet, SF og Enhedslisten, der sammen med LO Horsens Hedensted står bag arrangementet.

Der er sat scene og storskærm op, så alle, der kommer forbi i bil, kan følge festlighederne gennem ruderne. Men det vil også være muligt at følge arrangementet fra eget hjem. 

På scenen er der lokale bands og taler fra politikere som blandt andre Folketingets formand, Henrik Dam Kristensen, der er valgt for socialdemokraterne i Horsens-kredsen. Og så er der fællessang, hvor unge fra musicalskolen i Horsens synger for.

En af dem, der skal på scenen, er formanden for LO Horsens-Hedensted, Hans A. Sørensen. Et hovedtema i hans tale bliver at hjælpe alle dem, der lige nu er mest presset af coronakrisen.

- Dagpengene burde for længst være reguleret om ikke andet så coronareguleret. Sådan at de mange tusinde mennesker, der er kommet ud i ledighed på grund af coronakrisen, ikke kom ud i en usikker økonomisk situation, siger han til A4 Medier.

Derudover vil han tale om, at udsatte uddannelsesinstitutionerne bør reddes.

- Hvis der for eksempel ikke er nogen, der holder hånden under AMU-systemet, bryder det sammen lige om fem minutter, fordi der ikke er økonomisk understøttelse til at gennemføre kurser, siger han.

Tjek ind på dette link.

En næsten tom have i Silkeborg

I Silkeborg opfordrer LO Silkeborg-Favrskov til, at man går sammen virtuelt.

Normalt holdes 1. maj på de kanter i haven ved Museum Silkeborg. Det gør det på sin vis også i år. Men hvor der plejer at være helt op til 700 mennesker samlet, bliver der i år anderledes tomt. Der vil kun være dem, der skal holde tale, og en musiker, der slutter af med at synge for på 'Når jeg ser et rødt flag smælde' i museumshaven.

LÆS OGSÅ: Fagbevægelsen til vismændene: 'Et rigtigt dårligt forslag'

Viggo Thinggaard, formand for LO Silkeborg-Favrskov, kommer til at savne at kunne gå rundt og tale med medlemmerne, fortæller han. I sin tale vil han i år betone vigtigheden af fællesskabet og det nære.

- Den her coronasituation har lært mig, at vi skal bygge videre på et stærkt fællesskab, og at vi skal sige nej til egoisme. Vi skal have solidaritet med dem, der virkelig er på kanten af arbejdsmarkedet, fastslår han.

Vær med via dette link fra klokken 11.20.

Flag over Gudenåen

Formanden for LO Randers, Lene Hartmann, ærgrer sig over, at man har været nødt til at aflyse 1. maj, da man havde planlagt et nyt tiltag, der skulle have været en decideret folkefest.

Til gengæld oplever hun, at de lokale fagforeninger virkelig har lagt sig i selen for alligevel at markere dagen.

Der bliver blandt andet hængt røde LO-flag og dannebrogsflag over Gudenåen, Randers Bro og en cykelbro. Derudover har man opsat bannere på en central plads og infoskærme på fire indfaldsveje.

Lene Hartmann bringer selv sit 1. maj-budskab ud gennem en tale, der sendes på tre radiokanaler klokken 12.30 og en Facebook-film, der bliver lagt ud fra klokken 9. Hendes budskab er især, at fagforeningerne er der for medlemmerne i svære tider.

- Det har været vigtigt for mig at signalere tryghed. Vi er sammen om at løfte det her. Treparten har gjort, at man har taget ansvar for de her hjælpepakker, men også at vi lokalt forholder os til, hvordan vi kan hjælpe og understøtte især dem i de fag, der er hårdest ramt, siger hun.

Du kan lytte til Lene Hartmanns tale på radio ABC. Hendes Facebook-hilsen kan ses her.

Historisk overblik i Fælledparken  

LO Hovedstaden har sat bannere op i Fælledparken, der kortlægger de vigtigste tiltag og nedslag i arbejderbevægelsens historie.

- Så hvis der er nogen, der ikke kan styre sig, og skal over og mærke det grønne græs under fødderne, kan de snuse til det historiske forløb uden selvfølgelig at stimle sammen foran bannerne, siger Per Olsen, formand for LO Hovedstaden.

I hovedstaden har man også planlagt et event på Facebook, som går i gang, når FH’s store virtuelle 1. maj-arrangement slutter.

LÆS OGSÅ: Fra røde pølser til grønne linser: Nu melder fagbevægelsen sig ind i klimakampen 

Her kan du se videohilsener fra tre af de politikere, der skulle have talt i Fælledparken. Det er beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S), SF-formand Pia Olsen Dyhr og Enhedslistens Pernille Skipper, der sender en hilsen gennem det virtuelle event.

Per Olsen holder også en tale, hvor han vil sætte fokus på, at vi skal passe godt på vores samfund.

- Vi står i en tid med meget forandring, også på trods af coronakrisen. Vi skal i gang med en omlægning fra et fossilt samfund til et mere grønt samfund. Det kommer til at påvirke folks arbejde og hverdag i al almindelighed. Men det er en hel nødvendig omstilling, siger han og tilføjer, at der også skal findes en løsning på udfordringerne med nedslidning.  

Følg eventet fra Facebook eller LO Hovedstadens hjemmeside fra klokken 11. 20.