Hans på 80 arbejder 55 timer om ugen:
'Jeg ville kede mig, hvis jeg ikke gjorde'

HansMejlshede
'I princippet er jeg stadigvæk administrerende direktør, selvom jeg har givet ansvaret fra mig. Det har ikke været svært. Mig og min frue plejer at sige: 'Det er dem, der kører det'', fortæller Hans Mejlshede, der er ejer af Mejlshede Låse/nøgler. Foto: Maja Vang
29. aug. 2020 08.45
Hans Mejlshede arbejder mellem 55 og 60 timer om ugen. Synet er blevet dårlige, men ellers føler han sig lige så arbejdsdygtig, som han gjorde, da han var 24 år og startede sin låsesmedsforretning.

GENPUBLICERING

Selvom man er fyldt 70, 80 eller 90 år kan man sagtens have et aktivt arbejdsliv. A4 Arbejdsliv har talt med en række seniorer, der har det, og spurgt dem, hvad der har fået dem til at vælge pensionisttilværelsen fra. 

Jeg er lidt i tvivl om, hvorvidt jeg har fat på den rigtige eller ej, da Hans Mejlshede rejser sig bag sit skrivebord. For Hans Mejlshede er 80 år. Og det er netop det, der danner udgangspunktet for nærværende interview: At han er 80 år og stadig arbejder. 

LÆS OGSÅ: Anna er 95 og arbejder stadig: 'Jeg kan ikke bare sidde og trille tommelfingre'

Den mand, der står foran mig, ligner nemlig én i 60'erne. Og han ikke bare ligner én i den alder, han bevæger sig også som én. Det ser jeg tydeligt, da vi går op af en lille vinkeltrappe til etagen over låsesmedsbutikken Mejlshede Låse/Nøgler, så vi kan tale sammen i firmaets mødelokale uden at blive forstyrret af de omkring 50 ansatte.

Min ældste søn har sat 30-tommer skærme op ved mit skrivebord, og så har han blæst softwaren op til dobbelt-størrelse
Hans Mejlshede, låsesmed og selvstændig

Men det er altså Hans Mejlshede, jeg har foran mig. Manden, der har haft sin låsesmedsvirksomhed siden 1964, dér hvor vi sidder i dag, på Nørrebrogade 86. Jeg bor selv på Nørrebro og har kigget adskillige gange på det kæmpe store skilt i lysstofrør, der er bøjet, så det danner ordet 'Låse'. For mig er det blevet en fast del af Nørrebrogade. Sådan et der bare er der, uden at man tænker over det. Lidt ligesom hoveddøren i ens barndomshjem.

- Skiltet er nærmest blevet kult. Det har hængt dér siden 1969, siger han med en vis stotlhed og lover, at det ikke bliver taget ned i hans tid.

Anekdoter i kø

Selvom Hans Mejlshedes udseende og energi ikke afslører hans alder, så gør hans talestrøm det. Han har et helt arsenal af anekdoter, som det kræver et langt liv at have oplevet. De står nærmest i kø: 

Der var dengang, han var i audiens hos paven, og flere gange har han mødt Prins Henrik, som i øvrigt var 'meget behagelige at snakke med', og så har han besiddet alverdens formandsposter. Blandt andet i Dansk Låsesmedsforening, Dansk Arbejde og sågar i den amerikanske låsesmedsforening. Hvis det ikke havde været for coronakrisen, så skulle han i år have været seks gange i USA.

Serie: Når arbejdet stadig giver mening 

Selvom man er fyldt 70, 80 eller 90 år kan man sagtens have et aktivt arbejdsliv. A4 Arbejdsliv har talt med en række seniorer, der har det, og spurgt dem, hvad der har fået dem til at vælge pensionisttilværelsen fra. 

Senere vil du blandt andet kunne læse om den 70-årige Finn Krøis, der både prøvede at være efterlønner og pensionist, før han igen åbnede sin forretning.

Andre artikler i samme serie: 

Allan på 76 elsker jobbet som frisør: 'Du kan tro, at jeg har mange hemmeligheder'

Anna er 95 og arbejder stadig: 'Jeg kan ikke bare sidde og trille tommelfingre'

- Jeg har ikke et godt syn længere, og når jeg lander i Dallas, er klokken 21 om aftenen lokaltid. Det vil sige, at den er fire om morgenen i dansk tid. Tidligere lejede jeg en bil i lufthavnen og kørte selv til hotellet. Det tør jeg ikke længere på grund af mit syn, så nu tager jeg en taxa til hotellet, og så lejer jeg en bil dagen efter, lyder Hans Mejlshedes eneste udfordring med de lange rejser til USA.

Og sådan er det med den 80-årige låsesmed og iværksætter. Han finder en løsning. Han fik øjenforkalkningssygdommen AMD for fire år siden, og det har næsten gjort ham blind på venstre øje.

- Min ældste søn har sat 30-tommer skærme op ved mit skrivebord, og så har han blæst softwaren op til dobbelt størrelse. Så har jeg en lup ved siden af. Det er sådan, jeg kommer igennem. Men hvis det bliver meget værre, så vil jeg have et problem. Det er en af de få ting, der kunne få mig til at stoppe med at arbejde.

Så mange ældre arbejder stadig

11.810 personer i Danmark, der har rundet 75 år, er stadig aktive på arbejdsmarkedet. Det viser tal fra Danmarks Statistik fra 1. kvartal af 2020.

Og arbejde det gør han. Hver dag møder han på kontoret 6:30 og starter med at lave te og kaffe til firmaets 50 ansatte. Så er han klar til at tage imod kundeopkald og sende de 30-40 udkørende låsesmede afsted.

Selvom han har overgivet 90 procent af sin virksomhed til sine to sønner på henholdsvis 48 og 51 år, arbejder han 55-60 timer om ugen.

- I princippet er jeg stadigvæk administrerende direktør, selvom jeg har givet ansvaret fra mig. Det har ikke været svært. Mig og min frue plejer at sige: 'Det er dem, der kører det'. Uagtet at vi måske ville have gjort nogle ting på en lidt anden måde, så må vi bøje af. Det må være dem, der tager ansvaret fremover.

Erfaring tæller 

Mejlshede Låse er en rigtig familievirksomhed. Hans Mejlshede startede virksomheden i 1964, hvor han sammen med sin far og søster overtog en gammel charcuteri-forretning. De er begge afdøde nu.

- Vi gav 25.000 kroner for lejemålet. Det var mange penge dengang. I 1969 spurgte ejeren af ejendomme så, om vi ville overtage hele ejendommen for 1,2 millioner. Det er så det, vi sidder i i dag.

Der er ingen skænderier. Hvis du var en flue på væggen, ville du opdage det. Vi tager ikke alle kampe og de kampe, der er, er ikke store 
Hans Mejlshede, låsesmed og selvstændig

I ejendom er der udover erhvervslejemål også tre boliger. Hans Mejlshede og hans kone bor i den ene, og sønnerne har en hver med deres familie. Og her stopper sammenholdet ikke. Hver familie ejer også et kolonihavehus i samme foreningen i Valby.

Hans Mejlshede har svært ved at svare på, hvad hemmeligheden er ved at drive virksomhed og bo med sin familie.

- Der er ingen skænderier. Hvis du var en flue på væggen, ville du opdage det. Vi tager ikke alle kampe og de kampe, der er, er ikke store. Men det betyder ikke, at vi er enige om al ting. Vi tænker tit over, hvor heldige vi er. Når vi hører om folk, der er blevet skilt, og ser alt det familierod, det medfører, så siger vi, 'puha, godt det ikke er os'.


Hans Mejlshede foran skiltet, som alle fra Nørrebro kan kende (Foto: Maja Vang) 

Det er tydeligt at høre på Hans Mejlshede, at han nyder livet omgivet af sine arvinger, der også tæller fire børnebørn.

-  Fruen som er 77 år, hun skal for eksempel over og hente vores yngste barnebarn - sådan en tre et halvt-årig. Det er altså fed ymer for sådan nogle bedsteforældre som os at hente sådan en lille størrelse. Han havde sagt til sin far i går: 'Jeg vil gerne hentes af bedstemor', og det får bedstemor så lov til. Det er fandeme dejligt med sådan en.

Der er nogle, der er gået igennem et arbejdsliv, der ikke har været legemligt anstrengt. I de tilfælde, der mener jeg, at det er urimeligt bare at give dem en blankocheck
Hans Mejlshede, låsesmed og selvstændig

Hans Mejlshede kone arbejder også stadig fuld tid i virksomheden. Og her kommer et langt arbejdsliv i branchen hende til gode.

- Hun fakturerer. Hun har forfærdeligt mange års erfaring, så hun kan lynhurtigt se, om der mangler noget på en faktura? Og så ringer hun til montøren og spørger: 'Når du monterer sådan en lås, så er det uendeligt sjældent, at du ikke også monterer det og det'. Og så har hun som regel ret. Det er jo erfaringen, der tæller. At komme i forhør hos min frue, det har montørerne meget respekt for.

Jeg ville kede mig

Hans Mejlshedes og fruens erfaring betyder tydeligvis en hel del i driften af virksomheden. De lyder til, at de stortrives med at arbejde i en alder, hvor de fleste ville nyde otiummet. Det er derfor nærliggende at spørge ham om, hvad han mener om regeringens udspil til en tidlig pension for dem, der har været længst på arbejdsmarkedet.  

- Jeg mener, at det skal være en individuel bedømmelse. Der er nogle, der er gået igennem et arbejdsliv, der ikke har været legemligt anstrengt. I de tilfælde, der mener jeg, at det er urimeligt bare at give dem en blankocheck. Men det er helt fair, at der er nogle, der går tidligt på pension, hvis de er nedslidte, men det skal reguleres. Jeg sidder her og fejler ikke noget. Men det er jo voldsomt afhængigt af, hvad pokker man laver. Jeg slæber jo ikke mursten eller knokler med fliserne. Til gengæld skal jeg bruge hjernecellerne. 

En pension ligger ikke lige i kortene hos Hans Mejlshede. Bortset fra et svækket syn og lettere forpustelse, når han skal bære fruens poser op til tredje sal, føler han sig lige så effektiv og arbejdsom, som da han var 24 år og startede virksomheden.

Hvorfor bliver du ved med at arbejde?

LÆS OGSÅ: Allan på 76 elsker jobbet som frisør: 'Du kan tro, at jeg har mange hemmeligheder'

- Jeg ville kede mig, hvis jeg ikke gjorde det. Du kan måske sige, at det er fordi, jeg har få interesser. Jeg spiller ikke golf. Det interesserer mig ikke. Det eneste, der interesserer mig, er mine rejser. Jeg kunne ikke tænke mig at gå som pensionist. Men det kan jo blive nødvendigt engang, hvis jeg ikke kan se.