Gymnasieelever protesterer:
Er caféer vigtigere end uddannelse?

c20210426154431044_org__1_
Elever fra Viby Gymnasium protesterede i dag imod tvangsnedlukning af deres gymnasium. Foto: TV2 Østjjylland
TEMA: Corona i Danmark
27. apr. 2021 06.21
De mener ikke, at det er logisk, at deres gymnasium er lukket ned, når de ikke har haft nogle smittetilfælde.

'Er caféerne vigtigere end uddannelse?'

Sådan står der på et protestskilt, som elever fra Viby Gymnasium i dag havde med på en café i Aarhus. Viby Gymnasium er lige nu tvangslukket, fordi det ligger i Ravnsbjerg Sogn, hvor smitten har været så høj, at en tvangslukning er iværksat. Det skriver TV2 Østjylland.

Det er eleverne utilfredse med, da der ikke har været et eneste smittetilfælde på gymnasiet i perioden op til nedlukningen.

Derfor har gymnasieeleverne i protest valgt at afholde deres onlineundervisning på Café Smagløs i Aarhus midtby i dag.

- Vi prøver egentlig at vise ironien ved, at vi godt må være her med mennesker, som man ikke er i boble med, siger Anna Vinther Nielsen, elevrådsforperson på Viby Gymnasium, til TV2 Østjylland.

Bag aktionen står elevrådet på henholdsvis Viby Gymnasium og Gefion Gymnasium i København samt Danske Gymnasieelevers Sammenslutning.

- Vi vil gerne vise, at det er en dårlig prioritering at lukke sogne ned, som man gør nu, fordi undervisningen er så værdigfuld. Især i denne tid, hvor vi er så tæt på eksamener, og hvor 3.g’erne skal afslutte, så er det ekstra vigtigt, at vi siger fra, siger Anna Vinther Nielsen.

Eleverne bliver testet, inden de mødes på caféerne, og de overholder de generelle retningslinjer, mens de modtager virtuel undervisning.

Medejer af Café Smagløs, Vincentius Nielsen, mener heller ikke, at det er særlig logisk, at caféerne har åbent, når Viby Gymnasium har lukket.

- Jeg kan sagtens forstå, hvordan de har det. Heldigvis har vi jo åbent, så de kan jo komme her, siger han.

Gymnasieeleverne har bestilt borde på caféen, så de sidder i grupper på maksimalt 10 personer.

- Det er helt almindelige gæster, som har reserveret bord. De skal bare sørge for, at der er et gyldigt coronapas og en reservation 30 minutter før, siger medejeren.

Caroline Vangsted-Jakobsen, der er elev i 3.x på Viby Gymnasium, er frustreret over, at hendes sidste tid som gymnasieelev skal foregå online. Hun føler et fagligt pres, da hendes afsluttende eksamener står lige for døren.

- Selvom læring er ens eget ansvar, så er det ikke det samme som at sige, at du får det optimale ud af det. Vi prøver at gøre vores bedste for egen indlæring, men det er svært.

- Nedlukningen kan gå ind og have en effekt på længere sigt, når vi ikke har lært det, som man bør lære i gymnasiet, siger hun til TV2 Østjyllland.

Sogne bliver lukket ned af en grund – er det ikke bare noget, man må affinde sig med?

- Jeg synes ikke, vi skal affinde os med det. Det er ikke kun Viby Gymnasium, der er lukket ned, det er også andre gymnasier rundt om i landet. Der er jo ikke nogen smittede på Viby Gymnasium, så hvorfor er det os, der skal lukkes ned, siger Caroline Vangsted-Jakobsen.

Der sker først en genåbning af sognene, når områderne i en uge har været under grænsen for nedlukning.