Fra næste år har du kun optjent to feriedage, når efterårsferien rammer. Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix

Ny ferielov: Undgå at stå uden feriepenge næste år

16. okt 2019, 14:28
Fra 1. september 2020 træder en ny ferielov i kraft. Den får betydning for din efterårsferie til næste år.

Efterårsferien er godt i gang, så du har formentlig allerede styr på, om du har optjent feriedage til at kunne sove længe, gå tur i skoven og samle kastanjedyr.

Men hvad gør du, hvis din arbejdsplads holder lukket, samtidig med at du ikke har optjent ferie?

Den problematik bliver større end hidtil, fordi vi fra den 1. september næste år begynder at optjene ferie på en ny måde. 

I en fuldtidsstilling optjener du stadig 2,08 dages ferie hver måned, du er ansat. Det nye er, at de dage kan bruges allerede, når de er optjent.

En nyuddannet skal altså ikke længere vente op til 16 måneder på at kunne holde betalt ferie.

Men det betyder også, at du i princippet starter med nul feriedage i september måned næste år og dermed kun har optjent to dages ferie, når du eksempelvis er nået til efterårsferien.

-  Hvis den virksomhed, jeg er ansat i, holder lukket i efterårsferien, så er jeg tvunget til at holde fem dage fri, men jeg mangler tre dage. Som jeg ser det, vil jeg jo konsekvent være bagud med feriedage gennem hele ferieåret, fortæller Henrik Jensen, der er offentligt ansat og har taget kontakt til A4 Nu, da han undrer sig over den nye ferielov. 

Giver på forskud

Vi har spurgt Evelyn Jørgensen, advokat og ferielovsekspert hos FH (Fagbevægelsens Hovedorganisation),  hvad man gør i det tilfælde:

- Hvis du har en fast tilknytning til arbejdspladsen, og virksomheden holder ferielukket på et tidspunkt i ferieåret, hvor medarbejderen ikke har nået at optjene betalt ferie, skal arbejdsgiveren give feriebetaling på forskud, forklarer Evelyn Jørgensen.

Hun understreger dog, at arbejdsgiveren har et ansvar for at få feriekabalen til at gå op.

- Arbejdsgiveren har et ansvar for at ferieplanlægge, således at medarbejderen i videst mulig omfang har ferie til gode til de dage, virksomheden holder lukket.

Den nye ferielov betyder, at den ferie, du som medarbejder har optjent i overgangsperioden, der startede allerede 1. september i år og et år frem, bliver indefrosset i Lønmodtagernes Feriemidler, som forvalter pengene, indtil du går på pension.

Dét irriterer Henrik Jensen.

- Det betyder, at de penge, jeg har optjent, skal forvaltes af staten. Det synes jeg ikke er fair. Det ville være smart, at jeg kunne bruge de feriepenge, så jeg ikke er bagud på feriedage allerede, når den nye ferielov træder i kraft, siger Henrik Jensen.

Han har derfor startet en underskriftindsamling på borgerforslag.dk for at få udbetalt de indefrossede feriepenge. I øjeblikket har flere end 20.000 skrevet under.