Carsten_Holdum_PFA_1650px
Carsten Holdum, forbrugerøkonom i PFA Foto: PFA

Guide:
Få en god start på arbejdslivet med styr på økonomien

2. okt. 2020 10.30

Mange unge er efter sommerferien startet i deres første job og har dermed udskiftet studielivet med arbejdslivet. Denne overgang er på flere måder en unik situation, som indebærer store forandringer for den enkelte.

Det gælder også, når der er tale om økonomi. For at gå fra SU til løn vil for mange unge være den største indkomststigning, de nogensinde opnår. Og det giver dem mulighed for at få gode økonomiske vaner resten af livet.

LÆS OGSÅ: Opsang til håndværker-elever: 'Lad være med at gøre som vi gjorde'

Det er der i den grad brug for. Mange unge har nemlig historisk svært ved at styre økonomien. Samtidig er pension særligt vanskeligt som ung at forholde sig til. Og hvis man kommer skævt fra start i en tidlig alder på disse områder, kan det få store konsekvenser og være meget svært at rette op på senere i livet.

Så selvom det nok ikke er det første, man tænker på, når man starter i første job, er det vigtigt, at man bruger lidt tid på at få styr på sin økonomi og pension.

LÆS OGSÅ: Du skal forvente mindre vokseværk på pensionen i fremtiden

Her følger en række gode privatøkonomiske råd til de unge, som træder ud på arbejdsmarkedet. Hvis man får disse ting på plads fra starten, så behøver man ikke spekulere over det i et godt stykke tid, og kan derfor bruge kræfterne på andre ting.

  • Det forbrugsniveau, som du vælger i dag, vil være meget afgørende for, hvilke frihedsgrader du får fremover. Alle de penge, du bruger nu, kan ikke bruges senere. Alt, hvad du sparer op i dag, giver dig muligheder senere: at købe din drømmebolig, få råd til familie og børn, tage en chance med en god idé som selvstændig, og selvfølgelig i sidste ende selv at vælge, hvor længe du vil arbejde.
  • Få etableret en pensionsordning - enten via dit arbejde eller læg en plan for egen opsparing, hvis du fx er selvstændig
  • Få gennemgået dine forsikringsdækninger og få dem tilpasset dine behov (enten online eller ved en rådgivning)
  • Sørg for, at din begunstigelse er tilpasset dine ønsker (hvem skal ”arve” din pension, hvis du falder bort)
  • Kom i gang med at spare op, så du vænner dig til udgiften. Du behøver ikke give den fuld skrald fra starten, men så er du gang.
  • Få din investeringsprofil tilpasset, så den passer til dig. Det vil have stor betydning på den lange bane. Det er naturligt at investere med en forholdsvis stor aktieandel, når man er ung, fordi der er mange år til, man skal bruge pengene, og man kan derfor godt tåle nogle udsving op og ned

LÆS OGSÅ: Guide: Sådan styrer du din pensionsopsparing bedst under coronakrisen