Granskningskommission skal afdække minksagen

2020121016311198_1000
Landets minkfarme står efterhånden helt tomme. Her er det en kombineret minkfarm og pelseri i Ørnhøj. (Arkivfoto) Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
10. dec. 2020 16.33
Torsdag er alle folketingets partier blevet enig om, hvordan minksag, som kostede minister jobbet, undersøges.

Alle partier i Folketinget er enige om, hvordan regeringens håndtering af minksagen nu skal kulegraves.

Det skal ske i en såkaldt granskningskommission, som er en ny type undersøgelse. Det står fast efter et møde i underudvalget om undersøgelse af sagen om mink i Udvalget for Forretningsordenen.

Inden jul skal der laves et kommissorium for granskningskommissionen. Det oplyser Jens Rohde (R), der er formand for det underudvalg, hvor en undersøgelsesform er blevet diskuteret.

- Granskningskommissionen er et nyt instrument, som bygger på de samme principper om retssikkerhed for dem, der skal afhøres, som en undersøgelseskommission.

- Den bygger på et princip om effektivitet. Det vil sige, at den arbejder hurtigere end den almindelige undersøgelseskommission, siger Rohde.

Der er ikke tale om en klassisk undersøgelseskommission, som man kender det fra andre meget omtalte sager.

Men denne nye undersøgelsesform er mere vidtgående end for eksempel en advokatundersøgelse med udelukkende skriftlige svar, hvilket regeringens støttepartier Enhedslisten og SF i første omgang talte varmt for.

- Vi have hellere set, at man delte sagen op i mindre dele og så fik en advokatundersøgelse. For så at få afdækket, om det var grundlag for at gå videre.

- Nu er der så en form for kommissionsundersøgelse, men med en parlamentarisk forankring. Det er vi glade for, men opgaven med, præcist hvad der skal undersøges, er jo stadig foran os, siger Enhedslistens sundhedsordfører, Peder Hvelplund.

SF's Carl Valentin siger, at det for hans parti har været afgørende, at der kom en ny undersøgelsesform.

- Det kommer vi jo til at have i alle sager fra nu af, hvor vi vil have en stærkere parlamentarisk kontrol med regeringen, siger han.

De borgerlige partier har krævet en undersøgelseskommission, hvor en dommer sidder for bordenden, og hvor ministre og embedsfolk kan indkaldes som vidner. Dette lader sig også gøre i granskningskommissionen.

- En granskningskommission ligner en undersøgelseskommission. men er mere afgrænset i tid og omfang. Det vigtigste for os har været, at vidner har pligt til at deltage.

- Jeg har tillid til, at en granskningskommission vil komme til bunds i sagen, siger De Konservatives gruppeformand Mai Mercado.

Fra både rød og blå blok er der altså enighed om, at granskningskommissionen mest af alt minder om en undersøgelseskommission.

Den store forskel bliver, at kommissoriet for granskningskommissionen forankres i Folketinget, og at arbejdet skal være afsluttet inden for 12 måneder.

Det er altså ikke som normalt i en undersøgelseskommission forankret i Justitsministeriet, hvor en kommissions arbejde i nogle tilfælde kan vare i flere år.

Hvis det lykkes at færdiggøre kommissoriet inden jul, vil granskningskommissionen skulle aflevere sin konklusion i løbet af 2021.

Minksagen består af, at regeringen den 4. november meldte ud, at alle mink i Danmark skulle slås ned. Få dage efter kom det dog frem, at der ikke var hjemmel i loven til den beslutning.

Det har ført til anklager om, at regeringen har udstedt - og myndighederne eksekveret - en ulovlig ordre. Sagen har ført til, at Mogens Jensen (S) gik af som fødevareminister.

- Der har været et forløb, hvor vi traf en beslutning om at slå alle mink ned. Det mener vi stadig er den rigtige beslutning. Så er der begået en række fejl i processen, det har vi beklaget.

- Nu har vi enighed om en ekstern, uvildig undersøgelse. Det bakker vi op om. Det vigtige for os er nu, at vi kan komme i gang, siger retsordfører for Socialdemokratiet, Jeppe Bruus.

/ritzau/