God nyhed for de ældre:
Ledige strømmer til SOSU-uddannelsen under corona

ldre_k__restole_sosu_mundbind_Tim_Kildeborg_Jensen_Ritzau_Scanpix
Der var udsigt til stor mangel på hænder i landets ældrepleje, men nu oplever uddannelserne øget søgning. Foto: Tim Kildeborg Jensen/Ritzau Scanpix
2. feb. 2021 16.33
Der er brug for varme hænder i ældreplejen. Lige nu strømmer corona-ledige til uddannelsen som sosu-assistent og -medhjælper.

Denne artikel er oprindeligt bragt på Faglige Seniorer.dk og bliver publiceret på A4 som en del af et samarbejde. Artiklen er redaktionelt udvalgt og bearbejdet af A4.

Intet er så galt, at det ikke er godt for noget. Også under corona-krisen.

Sosu-assistent og -medhjælper-uddannelserne over hele landet oplever i disse måneder, at nye elever strømmer til. Det skriver Faglige Seniorer.dk.

Det er rigtig gode nyheder i en branche, hvor der kun blev større og større mangel på netop den arbejdsgruppe, efterhånden som gruppen af ældre voksede.

Gælder året ud

Det var et flertal i Folketinget, der i sommer blev enige om, at tilbyde faglærte og ufaglærte over 30 år – som har mistet deres arbejde blandt andet i forbindelse med corona-epidemien – at de kan tage en uddannelse. Gjorde de det, ville de modtage 110 procent af dagpengene – det vil sige omkring 21.000 kroner om måneden.

LÆS OGSÅ: Professor om sosu-mangel: 'Vi kommer til at se et sammenbrud i velfærden'

Tilbuddet gælder året ud, og omfatter 40 specifikke uddannelser, hvor der er mangel på arbejdskraft: sosu-assistent og -medhjælper, kranfører, tjener, svejser, forskellige handelsuddannelser med flere.

- Corona-krisen har kun understreget, hvor vigtigt et arbejde vores medarbejdere i plejesektoren udfører. De er en helt afgørende del af hverdagen for byens ældre. Men vi mangler personale i den københavnske social- og sundhedssektor, og vi kommer kun til at mangle flere i årene, der kommer, siger sundheds- og omsorgsborgmester i København, Sisse Marie Welling.

Uddannelserne udbygges

Billedet er det samme over hele landet: Kommunerne skriger på flere sosu-assistenter og -medhjælpere. Så uddannelsestilbuddet til 110 procent i dagpenge har fået mange ledige til at strømme til skolerne.

LÆS OGSÅ: Ekspert: SOSU-fagets blakkede ry skal ændres, hvis vi vil have god ældrepleje

For eksempel har Social- og Sundhedsskolen i Fredericia-Vejle-Horsens-Kolding måttet oprette to ekstra klasser med 50 elever i det nye skoleår.

- Selvfølgelig er de økonomiske vilkår med til at fremme, at en gruppe af voksne medborgere – der ikke ellers havde råd til at skifte branche – nu får nogle økonomiske vilkår, der kan hjælpe dem med at tage vores uddannelse, siger Lisbeth Nørgaard, der er direktør på Sosu-skolen i trekantsområdet.

LÆS OGSÅ: Sosu'en Charlotte: 'Vi var presset før covid-19, og det er ikke blevet nemmere'

I København er der netop oprettet 40 nye stillinger til oplæring af de ufaglærte ledige, som har interesse for jobbet.

I de næste seks måneder får de en grundig oplæring i de daglige opgaver med at passe og pleje de ældre københavnere. Bagefter har de så mulighed for at begynde på sosu-uddannelsen. Hvis der er tiltrækkeligt med ansøgere, bliver der oprettet endnu 30 pladser til sommer i København.