Foto: Danske A-kasser

Danske A-kasser: Det er ualmindeligt groft at kalde akademikere dovne

15. nov 2019
De er blevet kaldt luddovne, og a-kasserne er blevet kritiseret for ikke at få nyuddannede akademikere i job. Den kritik er direktøren for Danske A-kasser, Verner Sand Kirk, dybt uenig i.

Luddovne nyuddannede akademikere, og a-kasser der ikke gør, hvad de skal. Københavns beskæftigelses- og integrationsborgmester, Cecilia Lonning-Skovgaard (V), langer ud efter både de arbejdsløse akademikere og den jobformidling, der skal sikre dem arbejde.

- Man skal ikke have været længe i systemet som arbejdsløs akademiker, før man opdager, at jobcentret ganske vist skubber på og siger, at man skal søge flere job, fordi man i jobcentret har opdaget, at man er så luddoven, at man ikke gør det. Og de ved også, at vi indberetter det til a-kassen. Men derfra sker der ingenting. Det har ingen konsekvens overhovedet, sagde Cecilia Lonning-Skovgaard for nylig til Berlingske.

LÆS OGSÅ: Debattør langer ud: Akademikere opfinder arbejde til dem selv

Det sker efter en uge, hvor akademikerne også har fået at vide af beskæftigelseministeren, Peter Hummelgaard (S), at de ikke skal føle sig for fine til at sidde bag kassen i Netto. Ligesom en debattør, Dennis Nørmark, i et debatindlæg til A4 Arbejdsliv skrev, at akademikere opfinder deres eget arbejde, som tidligere blev varetaget af HK'ere. 

Tilmeld dig nyhedsbrevet fra A4 Arbejdsliv her

Så , Verner Sand Kirk, er akademikere for dovne?

- Det er der ikke belæg for at sige, siger direktør for Danske A-kasser og fortsætter:

- Påstanden om dovenskab begrundes med, at dimittendledigheden for akademikere har været uændret de seneste år, selv om den generelle ledighed er faldet med to procent. Det er stærk tobak at konkludere, for man skal samtidig have med, at der er sket en fordobling af antallet af nyuddannede akademikere.

Ledigheden er imponerende

Tværtimod er det ifølge Verner Sand Kirk bemærkelsesværdigt, at det er lykkedes at undgå en stigning i ledigheden blandt akademikerne, og at det er imponerende, at beskæftigelsen blandt dem med lange videregående uddannelser er steget med langt over 100.000.

Han noterer sig dog også, at HK'erne siger, at akademikerne presser sig ind på deres område.

- Det er et udtryk for, at folk søger bredere og bredere og går ind på utraditionelle beskæftigelsesområder. I lyset af det er påstanden om, at akademikere er dovne, da ualmindelig grov, siger Verner Sand Kirk.

Han påpeger også, at Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekrutterings rådighedstilsyn viser, at 85 procent af a-kassernes ledige lever op til styrelsens måltal, når det gælder antallet af ugentlige jobsøgninger.

- Og de tre procent, der slet ikke har søgt job i en måned, tager a-kassen fat i. Hvis man skal skyde lidt den anden vej, så er kommunernes håndtering af jobparate kontanthjælpsmodtagere bestemt ikke anmærkningsfri.

Så har Cecilia Lonning-Skovgaard været for hurtig ude med riven?

- Ja, det mener jeg.