Ny måling:
Stop udhulingen af dagpengene

20201122-184510-L-1920x1245we
- Jeg vil ikke afvise, at vi på et tidspunkt skal tage en diskussion om dagpengeniveauet, men det er den slags forslag, som skal finansieres krone til krone. Vi kan ikke på nuværende tidspunkt pege på forslag, der finansierer forbedringer, selvom det er sympatisk, siger finansordfører Christian Rabjerg Madsen (S). Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix
15. feb. 2021 06.05
Fremover bør dagpengene ikke reguleres mindre end lønningerne, lyder det fra et stort flertal af danskere.

Dagpengene mister år for år værdi for de ledige, fordi dagpengene stiger langsommere end lønningerne.

Men et stort flertal blandt danskerne mener, at den politisk bestemte udhuling af dagpenge skal stoppe nu. Dagpengene bør følge det almindelige lønindeks, og dermed stige lige så mange procent om året, som danskernes løn gør det. Det viser en ny meningsmåling blandt 1.004 repræsentativt udvalgte borgere, som Gallup har lavet for DM Akademikerbladet.

LÆS OGSÅ: Kommunerne forudser stor stigning i udgifter til dagpenge i 2021

Her angiver 66 procent af danskerne, at dagpengesatsen bør følge den procentvise stigning i lønnen. 14 procent mener, at dagpengene bør stige mindre, og 4 procent mener, at dagpengene bør have en højere stigningstakt end lønningerne.

- Det viser, at et klart flertal af danskerne er enige om, at dagpengesatsen ikke skal udhules yderligere. Den faldende dækningsgrad skal stoppes, siger professor på Roskilde Universitet Bent Greve til DM Akademikerbladet.

I 2012 besluttede den daværende SRSF-regering med et bredt politisk flertal en skattereform, som bl.a. finansierede topskattelettelser ved at “mindreregulere” alle overførselsindkomster.

- Det er stærkt problematisk, at regeringen fortsætter med at negligere befolkningens ønsker om at genoprette vores dagpengesystem. Der er en række partier i Folketinget, der klart har sagt, at de gerne drøfter dagpengeforbedringer, og det er derfor ikke umuligt at finde parlamentarisk opbakning til at gøre noget ved det, siger forretningsfører i 3F’s A-kasse og medlem af 3F’s bestyrelse Eva Obdrup, som også er formand for Danske A-kasser.

Der er ofte et voldsomt spring fra månedslønnen til den dagpengesats, man har ret til at få, når man er forsikret i en a-kasse. De fleste får mindre end halvdelen af den løn, de fik tidligere. Det har 60-årige tidligere coach og sundhedskonsulent Mette Dylander erfaret.

- Jeg er vant til at leve billigt, men nu er det smalhals. Jeg har måtte omlægge mine lån i huset til afdragsfrie lån, og jeg bruger af min opsparing for at kunne klare mig, siger Mette Dylander.

Selvom regeringen bakker op om det danske flexicuritysystem, så har den ikke fundet svar på, hvordan forbedringer af dagpengesystemet skal findes. Det siger Socialdemokratiets finansordfører Christian Rabjerg Madsen.

- Jeg vil ikke afvise, at vi på et tidspunkt skal tage en diskussion om dagpengeniveauet, men det er den slags forslag, som skal finansieres krone til krone. Vi kan ikke på nuværende tidspunkt pege på forslag, der finansierer forbedringer, selvom det er sympatisk, siger Christian Rabjerg Madsen til DM Akademikerbladet.

Det burde være en selvfølgelighed, at dagpengene følger med lønudviklingen, mener formand for DM Camilla Gregersen.

- Ellers er det jo ligesom at tegne en forsikring, der bliver ringere og ringere med tiden. Tallene sender et tydeligt signal om, at dagpengeområdet skal prioriteres politisk, siger hun.