Reng__ring
I sommer overtog Kongsvang Cleaning & Facility rengøringen på Aarhus Universitet med et vinderbud, der skal give en besparelse på 2,9 millioner kroner om året svarende til 25 procent. Foto: Claus Bech/Ritzau Scanpix

Fyringer og klager efter udlicitering af rengøring på Aarhus Universitet

21. dec. 2020 15.00
I juni overtog det private firma Kongsvang rengøringen af en større del af Aarhus Universitet. Men siden er klager strømmet ind og rengøringsassistenter er sagt op.

- Flyvende start på Aarhus Universitet.

Sådan skrev firmaet Kongsvang på sin hjemmeside kort tid efter, at det private firma havde overtaget rengøringen af 52 bygninger på Aarhus Universitet (AU) 1. juni.

Men spørger man rengøringsassistenterne selv, minder starten mere om et styrt.

Det skriver Fagbladet 3F.

I 2019 besluttede universitetet at udlicitere al rengøring på de bygninger, som blandt andet huser Jura, Statskundskab og Psykologi.

Hidtil havde universitetets egne omkring 37 rengøringsmedarbejdere selv stået for den opgave.

Pr. 1. juni i år overtog Kongsvang Cleaning & Facility så rengøringen med et vinderbud, der skal give en besparelse på 2,9 millioner kroner om året svarende til 25 procent.

- Vi har valgt den leverandør, der efter deres tilbud at dømme vil løse opgaven bedst og mest effektivt for AU, sagde universitetsdirektør Arnold Boon ved den lejlighed i en pressemeddelelse.

- Vi har i vores valg af leverandør også haft stor fokus på, at der tages ordentlig vare på de berørte medarbejdere efter 1. juni, sagde han også.

Blev fyret efter kort tid

Men den version kan rengøringsassistenterne ikke helt genkende. Tre rengøringsassistenter blev fyret kun en måned efter, at de blev virksomhedsoverdraget til Kongsvang.

På det tidspunkt var der allerede flere, der havde sagt op, og der var et par stykker sygemeldte.

- Så vi manglede allerede omkring 10 ved overdragelsen. Og oven i det mente Kongsvang altså, at vi var for mange ansatte, fortæller 51-årige Vibeke Vedelø.

Hun er én af de fyrede rengøringsassistenter. Hun havde arbejdet på universitetet i 11 år.

Flere medarbejdere er desuden varslet ned i arbejdstid til omkring 20 timer om ugen. Det er sket fra et timeantal på mellem 30 og 37 timer.

- Jeg har altid været stolt over at være ansat på universitetet. Vi var en del af universitetet og blev behandlet som en del af det. Fra den ene dag til den anden, så var vi bare ingenting. Og vi fik følelsen af, at vi bare skulle ud af vagten, fortæller Dorte Venøbo, 69 år, der også blev fyret.

Klager strømmer ind

Mens rengøringsassistenter er røget ud af universitetet, er der til gengæld strømmet klager ind den modsatte vej.

128 skriftlige klager er det blevet til over rengøringen i perioden fra 1. juni til midt november. Det viser en aktindsigt, Fagbladet 3F har fået.

Langt hovedparten af klagerne går på manglende rengøring, men også på manglende sæbe, toiletpapir, opfylding af kaffemaskiner og lignende.

Oveni kommer et ukendt antal telefoniske og mundtlige klager, oplyser universitetet til Fagbladet 3F.

Ifølge Vibeke Vedelø var der “slet slet ikke klager i det omfang”, da rengøringen var underlagt universitetet.

Helle Colding Seiersen er HK’er og ansat på Aarhus Universitet. Hun sidder som medarbejderrepræsentant i Administrationens Samarbejdsudvalg på universitetet. Og hun oplyser, at problemerne med rengøringen har været bragt på dagsordenen flere gange.

- Vi har spurgt til, hvordan ledelsen synes, det går. For vi synes ikke, det går så godt. Rengøringen er blevet dårligere – det er der ingen tvivl om, siger Helle Colding Seiersen.

Fagbladet 3F har forsøgt at forelægge kritikken af rengøringen og arbejdsforholdene for Kongsvang Cleaning & Facility. Men direktør og indehaver Jørgen Hertz skriver i en mail til Fagbladet 3F, at Kongsvang “ikke ønsker at deltage”.