BF-Anlæg ApS i Viborg har efterbetalt 155.000 kroner til tillidsrepræsentant Rasmus Kragh Jensen på grund af fyring (Arkivfoto). Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

Dyr bommert: Fyring af tillidsmand koster anlægsfirma 155.000 kroner

15. feb 2020, 08:25
BF-Anlæg ApS i Viborg har efterbetalt 155.000 kroner til tillidsrepræsentant Rasmus Kragh Jensen. Arbejdsgiveren betegner efterbetalingen som grotesk.

Det var ikke gratis for et stort anlægsgartnerfirma at fyre firmaets tillidsrepræsentant.

BF-Anlæg ApS i Viborg har efterbetalt 155.000 kroner til Rasmus Kragh Jensen på grund af fyringen. Det svarer til cirka 20 ugers løn.

Det skriver Fagbladet 3F.

Efterbetalingen er sket efter, at 3F Viborg rejste en faglig sag mod firmaet med omkring 35 ansatte.

LÆS OGSÅ: Vrede arbejdere blokerede kæmpe trafikkryds

- Det var en grov overtrædelse af reglerne, da vores medlem blev fyret som tillidsrepræsentant. Han har fået en dårlig behandling af arbejdsgiveren, siger Nijole Franck, faglig sekretær hos 3F Viborg.

32-årige Rasmus Kragh Jensen var ansat hos BF-Anlæg ApS i omkring to år og udførte først og fremmest flisearbejde hos private og virksomheder over det meste af Danmark. I det sidste halve år af sin ansættelse var 3F’eren desuden tillidsrepræsentant hos firmaet.

Men i september 2019 blev han sammen med to kollegaer fyret. På fyresedlen begrunder ejeren af BF-Anlæg ApS afskedigelsen med ”manglende ordretilgang”.

Den forklaring tror Rasmus Kragh Jensen ikke på. Han vurderer, at fyringen i højere grad skyldes, at han var med til at fremføre nogle krav over for arbejdsgiveren med henvisning til overenskomsten. Som medlem af Danske Anlægsgartnere var BF-Anlæg ApS forpligtiget til at overholde arbejdsgiverforeningens overenskomst med 3F.

- Der var uro i firmaet. Klimaet i firmaet var rigtigt dårligt. Der var uenighed mellem de medarbejdere, der var medlem af 3F, og dem, som ikke var. Dem, der var medlem af 3F blev pludselig mindre værd i arbejdsgiverens og kollegaers øjne. Man blev nærmest udstødt, fordi man holdt på sine rettigheder, siger 32-årige Rasmus Kragh Jensen.

Dagen efter fyringen meldte Rasmus Kragh Jensen sig syg med ondt i ryggen.

Det ville ejeren af BF-Anlæg ApS ikke acceptere. Han meddelte selv i et brev til den sygemeldte medarbejder, at firmaet ville tilbageholde hans feriepenge som kompensation for ”udeblivelse” i opsigelsesperioden.

Ingen blev udstødt

Men det accepterede 3F ikke – og henviste til, at det slet ikke er lovligt for arbejdsgivere at tilbageholde medarbejderes feriepenge ifølge Ferieloven.

Ejer af og direktør for BF-Anlæg ApS Jesper Bach forklarer, at det var virksomhedens eksterne bogholder, som begik en fejl, da Jesper Bach ville tilbageholde medarbejderens feriepenge.

Jesper Bach fastholder, at Rasmus Kragh Jensen blev fyret på grund af manglende ordrer. Om efterbetalingen på 155.000 kroner siger direktøren:

- Det er grotesk.

Hvorfor indgår virksomheden så forliget?

- Det er juristeri. Hvad skal jeg gøre? Vi bliver truet med bål og brand. Det er trukket ned over hovedet på os, siger Jesper Bach og henviser til 3F og Danske Anlægsgartnere.

Direktøren oplyser, at et flertal af medarbejderne på virksomheden havde valgt en anden repræsentant end Rasmus Kragh Jensen.

- De havde ikke fået skrevet det ned på et papir. Og det er så det, vi bliver jordet på. Jeg føler mig uretfærdigt behandlet, fordi jeg mente, at den sag var afsluttet. Jeg føler, at 3F er efter os i øjeblikket. Jeg ved simpelthen ikke hvorfor. De bliver bare ved. Jeg føler, at det er en personlig kamp, siger Jesper Bach.

Han medgiver, at der var uro i firmaet før fyringen. Men afviser, at nogen er blevet udstødt af hans virksomhed.

- Jeg har aldrig haft noget imod 3F-medlemmer overhovedet, siger Jesper Bach.

LÆS OGSÅ: Lærling efterlod brev: Fik opkald fra kendt gods 53 år senere

Rasmus Kragh Jensen glæder sig over, at den faglige sag endte med et forlig, så det ikke var nødvendigt at behandle sagen ved Arbejdsretten.

- Jeg er tilfreds med forliget. Jeg havde ikke troet, at jeg ville få nogen efterbetaling. Men jeg synes, at det er helt i orden at køre sagen, og at jeg bliver kompenseret for fyringen, siger 3F’eren.