20200630-125648-L-1920x1079we
Det nye jobcenter i Københavns Lufthavn lader stadig vente på sig. (Arkivfoto) Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Fyrede venter stadig på jobcenter i lufthavn: 'Det er jo bare en flot facade og intet andet'

31. jul 2020, 11:00
Trods fine skåltaler mangler det nye jobcenter i lufthavnen stadig at åbne for de tidligere SAS-ansatte. De må derfor vente med at komme på kursus og få hjælp til jobsøgning.

De mange ansatte i SAS, som mistede jobbet for en måned siden, må stadig kigge langt efter kurser og hjælp til jobsøgning, cv-skrivning og kompetenceafklaring.

Jobcentret i Københavns Lufthavn, som skulle hjælpe de fyrede videre i nyt job, er nemlig stadig ikke kommet op at køre, skriver Fagbladet 3F.

Det bliver mødt med stor undren:

- Folk står og tripper. Hvorfor skal det tage så lang tid. Det er et stort problem, lyder det fra Michael Friis, uddannelseskonsulent i 3F Kastrup.

LÆS OGSÅ: Min far var 34 år i lufthavnen: Nu er hans arbejdsliv forbi

Smilene var ellers store for en måned siden, 30. juni, da beskæftigelseminister Peter Hummelgaard (S) sammen med lokale borgmestre kunne indvie jobcentret i lufthavnen.

Nu skulle de flere tusinde fyrede let kunne få hjælp til at komme videre i nyt job i et til lejligheden oprettet jobcenter med særlig fokus på lufthavnsarbejdernes fagligheder.

Centret skal finansieres med 56 millioner kroner fra de såkaldte varslingsmidler. Det er penge, som bliver aktiveret når der er store fyringsrunder.

I alt 11 firmaer fra lufthavnen har søgt om de midler. Sodexo, Aviator og flere andre har fået penge inden for den seneste uge. Men det største firma, SAS, mangler fortsat.

Og det har altså alvorlige konsekvenser for de fyrede fra SAS Ground Handling.

- Det er for sløjt, at man søsætter så stort og flot et projekt, men så ender det ud i ingenting. Det er jo bare en flot facade og intet andet, fortæller Kim Marcus Lund, der er tidligere bagageportør i SAS Ground Handling.

Han havde faktisk fået tilbudt et job som skraldemand kort tid efter hans fyring, men før renovationsfirmaet kunne fastansætte ham, var han nødt til at få et EU kvalifikationsbevis til lastbil.

Men da der ikke var et jobcenter, der kunne dække kurset og hans løn under det, blev han nødt til at gøre brug af sine egne selvopsparede uddannelsesdage.

Pengene fra varslingsmidlerne administreres af STAR (Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering) under Beskæftigelsesministeriet. Det er altså den myndighed, som er flaskehals her.

Fagbladet 3F har fredag formiddag modtaget denne skriftlige kommentar fra beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard:

- Jeg kan godt forstå, at de i Tårnby er utålmodige efter at komme i gang med indsatsen. Sagen er blevet behandlet så hurtigt som muligt, og jeg har netop godkendt de nødvendige dispensationer, så de medarbejdere i SAS, der har mistet jobbet, nu kan få en ekstra hjælpende hånd til at komme i job. Det er jeg glad for.

LÆS OGSÅ: Ole i sorg over fyringer i SAS: 'Min familie er revet midt over'