20200108-122342-7-1920x1279we__1_
- Så bliver arbejdspladserne skabt uden for Danmark, siger Lars Sandahl, adm. direktør i Dansk Industri (DI). (Arkivfoto) Foto: Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix

Frygter grøn skattereform:
Kan koste tusindvis af arbejdspladser

24. nov. 2020 08.46
En hævet energiafgift kan koste op til 6.000 danske arbejdspladser, lyder det fra Dansk Industri.

Dansk Industris direktør Lars Sandahl giver ikke meget for det udspil til en grøn skattereform, som regeringen præsenterede mandag.

Regeringen vil hæve energiafgiften, men det er 'helt skævt', siger Lars Sandahl til Finans.

LÆS OGSÅ: Vil sikre lejere adgang til populært skattefradrag: - Skal ikke være en lukket fest

Ifølge DI kan konsekvensen i værste fald blive, at virksomhederne lukker for produktionen, fordi det bliver for omkostningstungt. Dermed står 6.000 ufaglærte og specialister til at miste jobbet, hvis Danmark i stedet begynder at importere varer som cement, sukker og isolering.

- Så bliver arbejdspladserne skabt uden for Danmark, og det er i øvrigt heller ikke godt for klimaet, fordi mange andre lande har mindre ambitiøse klimaplaner end i Danmark, siger Lars Sandahl til Finans.

Det er især arbejdspladser i provinsen, der kan forsvinde som en konsekvens af skattereformen. En stor del af regningen for udspillet lander nemlig hos en lille gruppe af virksomheder, som har store dele af deres produktion uden for landets storbyer. Dansk Industris opgørelse viser ifølge Finans, at 14 virksomheder står for mere end 20 procent af de nye afgifter. Det gælder blandt andet virksomheder som Aalborg Portland, Nordic Sugar og Rockwool.

Regeringens skattereform er tænkt som en del af den grønne omstilling af Danmark. Reformen skal medvirke til at indfri klimalovens mål om, at Danmark skal udlede 70 procent mindre drivhusgas i 2030.