20200914-103503-L-1920x1920we
nullFoto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Fond skal understøtte op til 27.500 grønne job

14. sep 2020, 11:00
Regeringen håber, at Danmarks Grønne Fremtidsfond kan generere finansiering for trecifret milliardbeløb.

Regeringen har mandag præsenteret rammerne for at etablere Danmarks Grønne Fremtidsfond, der får en samlet kapacitet på 25 milliarder kroner.

Sammen med De Radikale, SF, Enhedslisten og Alternativet blev S-regeringen i december sidste år enige om finansloven for i år, hvor fremtidsfonden indgik.

- Med Danmarks Grønne Fremtidsfond på 25 milliarder kroner kan vi give et rygstød til danske grønne løsninger, som kan gøre gavn både herhjemme og i resten af verden, siger finansminister Nicolai Wammen (S) i en pressemeddelelse.

- Danmark og danske virksomheder har i mange år gået forrest med udviklingen af grøn teknologi, og Fremtidsfonden vil bidrage til, at vi kan fastholde vores grønne førerposition og skubbe samfundet i en mere bæredygtig retning.

- Samtidig kan vi understøtte tusindvis af grønne job i en tid, hvor regeringen har fokus på den økonomiske genopretning af vores samfund, siger han.

Ud fra erfaringer med tidligere investeringsprojekter forventer regeringen, at fremtidsfonden kan generere privat finansiering for op til 85 milliarder kroner.

Således at fonden samlet kan komme til at bidrage med op til 110 milliarder kroner til at finansiere grønne virksomheder og projekter.

Det vurderes, at fonden kan komme til at understøtte 27.500 grønne job, fremgår det af pressemeddelelsen. Antallet er dog behæftet med "væsentlig usikkerhed".

Det er langtfra alle pengene, der skal hives op af statskassen.

Ifølge finanslovaftalen for i år skal der afsættes 76 millioner kroner i 2020, 170 millioner i 2021 og 264 millioner fra 2022 og frem.

Ud af den samlede ramme på 25 milliarder kroner bliver Eksportkredit Fonden (EKF) styrket med 14 milliarder kroner.

Vækstfonden styrkes med fire milliarder kroner, Danmarks Grønne Investeringsfond (DGIF) med seks milliarder kroner, mens Investeringsfonden for Udviklingslande (IFU) bliver styrket med én milliard kroner.

Hos Dansk Industri mener underdirektør Peter Thagesen, at fonden vil bidrage til, at Danmark kan eksportere flere grønne løsninger til udlandet.

- Det vil være en fordel for klimaet, men det vil også styrke eksporten og føre til flere arbejdspladser herhjemme, siger han i en skriftlig kommentar.

Hos Dansk Erhverv er man bange for, at fonden kan ende med kun at hjælpe store virksomheder.

- Regeringen lægger med den nye fond op til at øge likviditeten i en række eksisterende fonde, men der er ikke afsat tabsrammer til risikovillig kapital.

- Det betyder, at de grønne investeringer skal holdes inden for fondenes nuværende risikoprofiler. Det mener vi ikke er nok, hvis vi skal klare os i den globale konkurrence.

- I udlandet bliver der satset massivt på at udvikle nye grønne teknologier, siger Jasmina Pless, der er chefkonsulent for iværksætterpolitik i Dansk Erhverv, i en skriftlig kommentar.

/ritzau/