Freelancere og praktikanter bliver oftere krænket:
De er lette ofre

Tine_og_Benjamin
Tine Johansen, der er formand for Dansk Journalistforbund, og Benjamin Boe Rasmussen, der er formand for Dansk Skuespillerforbund, kan begge fortælle, hvordan løst ansatte har problemer med krænkelser. Foto: Flemming Leitorp og Henning Hjorth
9. sep. 2020 21.00
Blandt journalister og skuespillere er der mange løse ansættelser, og det er ofte dem, der bliver udsat for seksuelle krænkelser. - Det er folk, der ikke tør sige fra, fordi de er bange for ikke at få det næste job, siger formanden for Dansk Skuespillerforbund Benjamin Boe Rasmussen.

Sofie Linde var 18 år og ny i mediebranchen, da en stor tv-kanon til en julefrokost på DR, truede hende med at ødelægge hendes karriere, hvis ikke hun gav ham oralsex.

At hun var ung og nyansat er ikke atypisk for en krænkelsessituation. Sådan lyder det både fra både Dansk Journalistforbund og Dansk Skuespillerforbund. 

LÆS OGSÅ: Dansk skuespiller krænket og udskammet: 'Du tog ham jo selv med hjem'

- Jo nyere du er, og jo løsere du er tilknyttet på arbejdspladsen, jo mere eksponeret er du for krænkelser. Man er så at sige et lettere offer, fordi man har mere på spil, når man ikke har en fast ansættelse og hopper fra tue til tue. Man er samtidigt meget sårbar som praktikant, for det er der, hvor man vil gøre rigtig meget for at få en fod inden for i branchen, og så finder man sig i mere, især hvis krænkeren er en, der har ansættelsesmagten over en, fortæller Tine Johansen, formand for Danmarks Journalistforbund.

Har du oplevet krænkelser?

Har du oplevet krænkelser på dit arbejde, hører vi meget gerne fra dig. Skriv til [email protected] 

LÆS OGSÅ: Dansk skuespiller krænket og udskammet: 'Du tog ham jo selv med hjem'

Dansk Journalistforbund lavde i 2018 en kortlægning af seksuelle krænkelser, der viste, at det er løst ansatte eller ny-ansatte, der er dem i mediebranchen, der bliver krænket oftest. 30 procent af de løst ansatte, som eksempelvis vikarer, freelancere, studentermedhjælpere og praktikanter, havde oplevet krænkelser inden for de seneste 12 måneder. Mens det gjaldt for 3,7 procent af de fastansatte. Undersøgelsen viste også, at det især var yngre kvinder, der blev seksuelt krænket.

Man er så at sige et lettere offer, fordi man har mere på spil, når man ikke har en fast ansættelse og hopper fra tue til tue
Tine Johansen, formand for Dansk Journalistforbund

Cirka 3.000 af Danmarks Journalistforbunds 18.000 medlemmer er freelancere. En branche, hvor det er mere almindeligt at være freelancer end fastansat, er i skuespillerbranchen. Benjamin Boe Rasmussen, formand for Dansk Skuespillerforbund, oplever samme tendens blandt sine medlemmer:

- Vi har et stort problem med krænkelser i vores branche. Og det er primært freelancerne, der oplever det. Det er folk, der ikke tør sige fra, fordi de er bange for ikke at få det næste job. De er meget konsensussøgende og vil gøre meget for at bevare den gode stemning.

Netmediet POV har sat fokus på krænkelser i mediebranchen, efter Sofie Linde sparkede debatten i gang. Her kan ansatte i branchen anonymt fortælle deres historie om krænkelser. Og de fire historier, der er udgivet indtil videre, bekræfter, at det er unge kvinder med løst tilknytning til arbejdspladsen, der ofte bliver krænket. Læs dem her.

Krænkelser er et kulturelt problem

Sofie Linde sagde som bekendt fra over for truslen. Og som hun afslørede foran rullende kameraer, så 'er det jo gået meget godt alligevel'.

De fleste i den offentlige debat synes, hun var modig, og at debatten var vigtig, men der var også dem, der synes, hun gjorde sig til et offer, og at hun burde nævne krænkeren ved navn. 

Sidstnævnte er Benjamin Boe Rasmussen ikke enig i.

- Det gør mig så ondt, når folk udskammer hende, for så flytter vi ikke noget. Krænkelser er et kulturelt problem, og et problem som meget få tør være åbne om. Vi skal tale om det uden, at folk bliver bange for at blive udskammet, ellers ændrer vi ikke kulturen. Det er det som en magtfuld type, som Sofie Linde kan. Hun får det sat på dagsordenen. Jeg synes, idioten er blevet straffet ved, at det er blevet sagt højt.

Selvom vi har nøgenscener med hinanden, betyder det ikke, at lysmesteren kan rage på dig efterfølgende
Benjamin Boe Rasmussen, formand  for Dansk Skuespilerforbund

At Sofie Linde oplevede at blive seksuelt krænket af en 'stor tv-kanon' med magt til at ødelægge hendes karriere, er heller ikke atypisk. Ifølge Dansk Journalistforbunds undersøgelse er krænkeren oftest en kollega eller en leder.

- Vi oplever, at krænkelsen ofte sker, når der er en ulige magtrelation, som gør, at det kan være meget svært at sige fra. Det kan enten være en leder eller en ældre kollega. Mediebranchen er på mange måder en gammeldags branche med en supermandskultur, hvor man skal kunne klare mosten. Som ny i branchen kan det være svært at sige fra. Det er noget, vi må gøre sammen. Det er som praktikant, at man lærer branchen at kende, og så er der en risiko for, at man kopier en dårlig kultur, og tager det med videre, fortæller formanden for Dansk Journalistforbund.

Vi stiller blufærdigheden i garderoben

En undersøgelse blandt medlemmer af Dansk Skuespillerforbund fra 2018 viser, at 40 procent har oplevet seksuel chikane, magtmisbrug eller anden krænkende adfærd på jobbet.

Benjamin Boe Rasmussen mener ikke kun, at de mange løse ansættelser er den eneste forklaring på, at så mange skuespillere har oplevet krænkelser.

- Der er meget nøgenhed i vores branche. Vores job medfører ofte, at vi stiller vores blufærdighed i garderoben. Men selvom vi har nøgenscener med hinanden, betyder det ikke, at lysmesteren kan rage på dig efterfølgende, siger han og fortsætter:

- Der er sket meget kønspolitisk. Tidligere var garderoben på teatre delt op i en ryge-garderobe og en røgfri garderobe. Så stod mænd og kvinder og klædte om sammen. Da jeg var under uddannelse, skulle vi udstille den del af kroppen, som vi ikke brød os om. Det endte med, at jeg løb nøgen rundt på skolen. Det ville jeg aldrig have gjort i dag. Så der er da sket noget kulturelt, især efter MeToo-kampagnen, der virkelig var en håndgranat.

Første skridt må være, at vi skal stoppe med at debattere, om der er et problem eller ej. For det er der
Benjamin Boe Rasmussen, formand Dansk Skuespillerforbund

Men der er ikke sket nok, fortæller formanden. Det har han fået bekræftet, fordi Dansk Skuespillerforbund sammen med Aarhus Universitet, Danske Filminstruktører, Producentforeningen og Dansk Teater er i gang med en undersøgelse omkring krænkelser i film-, tv- og scenekunstbranchen, der skal udgives til november.

- Rapporten viser desværre, at vi ikke er gået fra 100 til nul. Antallet af krænkelser i branchen gennem de seneste to-tre år er ikke faldet så meget, som vi havde håbet på. Der er stadig noget, der ikke er rar læsning. Der er stadig instruktører, der inviterer til auditions i deres sommerhus og gramser på de ansatte til julefrokosten. 

Hvad kan man gøre?

- Første skridt må være, at vi skal stoppe med at debattere, om der er et problem eller ej. For det er der. Det er en kultur, der skal laves om på, og det sker blandt andet ved, at vi taler åbent om problemet, og i første omgang ikke får det til at handle om, at der er nogle, der skal straffes.

LÆS OGSÅ: Maja har fået nok af sexistiske kolleger: 'Han synes, det var okay at råbe 'fisse' efter mig'

Begge forbund har taget initiativer til at komme problemet til livs. Blandt andet har man hos Dansk Journalistforbund gjort håndtering af seksuelle krænkelser til et obligatorisk modul på praktikantvejlederkurset. Og Dansk Skuespillerforbund har en gratis hotline, som medlemmerne kan ringe til.