Jobcenter5
Beskæftigelsessystemet har været sat på pause i to måneder - nu starter det snart op igen. Foto: Michael Bothager/MIBO/Ritzau Scanpix

Fredning lakker mod enden: Ledige skal i gang med at søge igen

14. maj 2020, 12:25
Der går ikke længe, før beskæftigelsesindsatsen genoptages i en digital version, fortæller ordfører fra flere partier. Dermed gælder kravene om at stå til rådighed for arbejdsmarkedet snart igen.

Det er snart slut med fredningen af landets arbejdsløse.

Om kort tid træder den såkaldt rådighedsforpligtelse i kraft igen, og derfor vil man som ledig igen blive mødt med krav om aktivt at søge job og deltage i samtaler med jobcenter og a-kasse.

Det fortæller SF's beskæftigelsesordfører, Karsten Hønge, til NB-Beskæftigelse.

- Den digitale åbning kommer meget snart, siger Karsten Hønge, efter at han og ordførerne fra de øvrige partier her til morgen var indkaldt til et møde i Beskæftigelsesministeriet.

LÆS OGSÅ: A-kasser slår alarm: Systemet kan brænde sammen

Karsten Hønge har helt ret, når han fortæller at åbningen er nært forestående, siger Dansk Folkepartis beskæftigelsesordfører Bent Bøgsted til A4 Arbejdsliv. 

- Vi blev orienteret om, at alt hvad der kan klares digitalt både i A-kasse og i jobcenter, skal åbne snart. Ministeren har ikke sat dato på endnu, men hurtigst muligt, går jeg ud fra. Det bliver ikke i denne her uge, men forhåbentligt næste uge, siger Bent Bøgsted.

Hvad med teknologisk udfordrede borgere?

Alle samtaler med jobcenter og A-kasse vil foregå digitalt eller telefonisk, da der ikke åbnes for personligt fremmøde. Dermed skal man have en god grund til ikke at deltage i møderne, hvis man vil undgå at blive sanktioneret og eventuelt skåret i udbetalingen.

Bent Bøgsted, hvad med de borgere, måske især ældre, der har svært ved moderne teknologi?

- De får mulighed for stadigvæk at møde op fysisk. Man vil tage hensyn til, hvis der er nogen, der ikke kan det digitale, siger DFs beskæftigelsesordfører.

Også beskæftigelsesordfører Samira Nawa (R) deltog i drøftelserne i Beskæftigelsesministeriet.

- Det har været vigtigt for Radikale Venstre at få startet beskæftigelsesindsatsen op igen - og ganske hurtigt, i lyset af den situation, der er på arbejdsmarkedet, så folk ikke kommer for langt væk. Hvis man kan løfte det digitalt, så er det bare med at komme i gang, siger hun.

Minister: Genåbning kommer 'indenfor nærmeste fremtid'

Kravet om at stå til rådighed for arbejdsmarkedet – hvilket indebærer, at man aktivt søger job og er parat til at tage anvist arbejde, samt deltager i forløb hos jobcentret – er normalt en forudsætning for at få udbetalt dagpenge eller andre ydelser. 

Det har været sat ud i kraft siden 12. marts, hvor beskæftigelsesindsatsen blev sat på pause som følge af coronanedlukningen.

LÆS OGSÅ: Buschauffør gør det selv: Sætter corona-skærme i produktion

Det er endnu ikke nogen officiel udmelding fra Beskæftigelsesministeriet om den konkrete plan for genåbningen af beskæftigelsesystemet.

Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) fortalte i går til A4 Arbejdsliv, at han forventede at kunne præsentere den næste fase i genåbningen af beskæftigelsesindsatsen 'indenfor den nærmeste fremtid, når den er drøftet med partierne'.

- Vi skal åbne, så meget vi kan, uden at sætte sikkerheden over styr. Det skal vi gøre, så dem, der desværre har mistet jobbet, hurtigst muligt kan få hjælp til at komme tilbage på arbejdsmarkedet. Her er fokus på digitale samtaler oplagt, sagde Peter Hummelgaard.

DF: Genåbn hele baduljen - også jobcentrene

Stod det til Dansk Folkeparti, skulle man ikke nøjes med at åbne med digitale samtler. I stedet burde man genåbne alle jobcentre og skrue beskæftigelsesindsatsen op på 100 pct. igen øjeblikkeligt, inklusive hvad det indebærer af kontakt i den virkelige verden.

- Man kan jo godt have fysiske møder med én meters afstand. Man kan være til frisør og til tandlæge. Hvorfor kan man ikke sidde og snakke med en medarbejder i et jobcenter så? Man kan jo bare sørge for, der er afskærmet, måske med sådan en plexiglasskærm, siger Bent Bøgsted.

Han påpeger, at mange privat ansatte har arbejdet videre under coronakrisen, mens offentligt ansatte blev sendt hjem med løn. Og nu hvor liberale erhverv, detailhandlen og storcentre allerede er åbnede, og restauranter, værtshuse, biblioteker og erhvervsuddannelser åbner om få dage, så burde man også kunne sende jobcenter-medarbejderne på arbejde igen.

- Jeg synes jo bare, man skulle lukke det hele op og sige ’lad os da komme i gang’. Der er ikke meget på det private arbejdsmarked, der ikke er åbnet efter mandag, siger Bent Bøgsted.