Wizzair_Bernadett_Szabo_Reuters_Ritzau_Scanpix
nullFoto: Bernadett Szabo/Reuters/Ritzau Scanpix

FPU frygter, at Wizz Air udnytter corona-krisen til at dumpe lønninger

1. sep 2020, 16:35

Denne artikel er oprindeligt bragt på Luftfart.nu og bliver publiceret på A4 som en del af et samarbejde. Artiklen er redaktionelt udvalgt og bearbejdet af A4.

Kort efter at de ansatte i det ungarske lavprisselskab Wizz Air accepterede en lønnedgang på 25-30 procent, fyrede selskabet omkring 1.000 ansatte. Nu udvider Wizz Air med nye ruter og rekrutterer aktivt på deres hjemmeside. Det skriver Luftfart.nu.

Da coronakrisen ramte, bad Wizz Air sine ansatte om at acceptere en lønnedgang på 25 procent for kabinen og 30 procent for piloterne. Men selvom medarbejderne accepterede, annoncerede selskabet få uger senere, at det ville fyre 19 procent af sine ansatte, hvilket svarede til cirka 1.000 ansatte.

LÆS OGSÅ: Corona-professor: Mindst to år til vaccine og en hverdag uden mundbind

- Wizz Air har brugt Covid-19-krisen som en undskyldning for at reducere lønninger, som allerede var de laveste i branchen, siger Mircea Constantin, FPUs repræsentant i Rumænien og tidligere kabineansat i Wizz Air, til Luftfart.Nu

- Wizz Air er aggressive og presser deres konkurrenter i et forsøg på at udkonkurrere dem og erstatte gode, overenskomstmæssige jobs med meget dårlige arbejdsforhold for de ansatte. Det er social dumping.

Mircea Constantin blev ansat hos Wizz Air i 2008 og blev fyret, da coronakrisen ramte. Ifølge hans oplysninger lå lønnen inden coronakrisen hos Wizz Air på cirka 800 euro om måneden (omkring 6.000 kroner) for et juniormedlem af kabinen, mens et seniormedlem af kabinen tjente 1.200 euro (omkring 9.000 kroner).

Wizz Air fyrer og hyrer

Wizz Air har efter afskedigelserne i forbindelse med coronakrisen annonceret over 50 nye ruter og syv nye baser i blandt andet Milano, Dortmund og Abu Dhabi.

- Det giver ingen mening at fyre så mange mennesker den ene dag, når de så den næste dag begynder at oprette nye baser og igangsætter en aggressiv rekrutteringskampagne uden at overveje at genansætte de afskedigede, siger Mircea Constantin.

LÆS OGSÅ: Serie: Kastrup i knæ

Wizz Air har oplyst, at de er i gang med en omstrukturering som følge af coronakrisen, og at afskedigede piloter skal igennem en ny ansættelsesproces, hvis de ønsker at blive en del af selskabet igen. Selskabet begrunder en ny ansættelsesproces for fyrede piloter med regler fra Det Europæiske Luftfartssikkerhedsagentur (EASA) og GDPR.

- Nogle piloter og noget kabinepersonale vil blive forflyttet til vores nye baser, og det betyder, at vi fortsætter rekrutteringsprocessen for baser, der allerede er i vores netværk. Ansatte, der har forladt selskabet, er blevet informeret om, at deres ansøgninger vil være velkomne i ansættelsesprocessen, lyder det fra Wizz Air ifølge det rumænske medie Mediafax.

Modstand mod fagforeninger

Den ungarske lavprisselskab Wizz Air blev grundlagt i 2003 af József Váradi. Det omtales også som Østeuropas Ryanair og har gjort sig bemærket på grund af de dårlige arbejdsvilkår for selskabets ansatte, som Fagbladet 3F tidligere har berettet om. Det beskrev blandt andet uforudsigelige vagtplaner, muggen mad til personalet og modstand fra ledelsen mod, at de ansatte var medlemmer af en fagforening.

Fagforeninger dræber forretningen. Hvis fagforeningerne forsøger at gøre kål på os, lukker vi ganske enkelt bare basen og flytter et andet sted hen. Det er det skønne ved at være et flyselskab med den diversitet og fleksibilitet, vi har i vores netværk
József Váradi, grundlægger af Wizz Air

Til det tyske luftfartsmedie Aeroetelegraph har József Váradi blandt andet sagt, at selskabet vil gøre alt for at holde fagforeninger væk.

- Vi holder fagforeninger udenfor alle steder. Fagforeninger dræber forretningen. Hvis fagforeningerne forsøger at gøre kål på os, lukker vi ganske enkelt bare basen og flytter et andet sted hen. Det er det skønne ved at være et flyselskab med den diversitet og fleksibilitet, vi har i vores netværk. Vi flytter bare vores fly et andet sted hen, siger József Váradi.

LÆS OGSÅ: Ole i sorg over fyringer i SAS: 'Min familie er revet midt over'

Modstanden mod faglig organisering mærkede Mircea Constantin selv i sin tid hos Wizz Air, hvor han havde store problemer med ledelsen, fordi han forsøgte at organisere Wizz Air-ansatte i en fagforening.

Wizz Air fyrede i 2014 19 kabinemedarbejdere inklusiv Mircea Constantin, efter de stiftede og meldte sig ind i en fagforening. Siden har sagen verseret ved tre domstole, Mircea Constantin blev genansat, og senest har High Court of Cassation and Justice i Rumænien, som svarer til den danske Højesteret, afvist at imødekomme Wizz Airs appel om frifindelse.

FPU frygter Wizz Airs corona-udnyttelse

Også i FPU i Danmark er man bekymrede over, hvordan Wizz Air har ageret under coronakrisen og frygter, at selskabets aggressive adfærd kan være med til at trykke løn- og arbejdsvilkårene også i Danmark.

- Vi ser, at Wizz Air udvider med ruter til Danmark og hele Europa, alt imens de spreder skræk og rædsel blandt deres egne desperate ansatte. Hvis politikerne i EU og Danmark giver dem grønt lys, kan det her være med til at ændre arbejdsmarkedet i luftfart,” siger Anders Mark Jensen, næstformand i FPU, der via FPU's rumænske organiseringsprojekt og sammen med kollegerne i den europæiske fagbevægelse vil sætte Wizz Airs metoder på EU's dagsorden.