Forslag om danske dagpenge til udlændinge gået i stå

Jobcenter
At forslaget ligger i dvale, skal dansk fagbevægelse og det store flertal på Christiansborg kun være glade for. Foto: Søren Bidstrup/Ritzau Scanpix
1. jan. 2021 05.00
Forslag i EU om danske dagpenge til udlændinge er gået i stå.

Nervøsiteten var til at føle på her i landet, da EU var tæt på at vedtage nye regler omkring danske dagpenge til EU-borgere.

I marts 2019 landede EU-Kommissionen, Ministerrådet og EU-Parlamentet en aftale om, at udlændinge kan modtage dagpenge efter kun én måneds arbejde, og gør det muligt at tage dagpenge med til udlandet i seks måneder.

Det skriver Fagbladet 3F.

Frygten fra blandet andre 3F gik på, at det kunne smadre det danske dagpengesystem, fordi bulgarere, rumænere og andre EU-borger vil kunne få langt højere ydelser, end de er vant til fra hjemlandet.

Men én centimeter før mållinjen gik det hele i stå. Og nu er der gået 21 måneder, uden at forslaget er vedtaget.

Den polske regering havde nogle tekniske indvendinger, som handlede om noget helt andet, end karensperiode eller eksport-muligheder. Og siden da er det hele gået op i uenigheder om teknikaliteter og andre emner, højere på dagsordenen. Det er ellers yderst sjældent at de såkaldte afsluttede trilog-forhandlinger mellem de tre EU-institutioner ikke ender i lovgivning.

- Den nuværende kommission prioriterer forslaget om mindsteløn i EU. Og det har heller ikke været på dagsorden hos det nuværende tyske formandskab, siger Dorthe Sindbjerg Martinsen, professor ved Institut for Statskundskab ved Københavns Universitet.

Intet nyt godt nyt for Danmark

At forslaget ligger i dvale, skal dansk fagbevægelse og det store flertal på Christiansborg kun være glade for.

- Så længe der ikke sker noget, er det ikke i dansk interesse at presse på, siger hun.

Spørgsmålet er så, om forslaget er endegyldigt dødt? Det kan man ifølge Dorte Sindbjerg Martinsen ikke vide sig sikker på:

- Eftersom kommissionen ikke har trukket forslaget tilbage, må man forvente, at forhandlingerne på et eller andet tidspunkt går i gang igen. Men der er eksempler på lovforslag fra Kommissionen, som har været der i årevis, uden at der er sket noget.

)