Professor om ret til tidlig pension:
"Det kan ikke lade sig gøre"

jhp
Det er sympatisk, men umuligt, siger professor emeritus Jørn Henrik Petersen om ret til tidligere pension for nedslidte. Foto: Kasper Palsnov / Scanpix
TEMA: Nedslidte danskere
13. maj 2019 06.13
Det er nærmest umuligt at finde en god løsning, der kan sikre de mest nedslidte en tidligere pension, lyder kritik.

Gruppen af nedslidte danskere, der ikke magter at arbejde, til de er 67 år eller længere, er blevet et af hovedtemaerne i valgkampen.

Regeringen, De Radikale og Dansk Folkeparti har derfor aftalt at udvide retten til den såkaldte seniorførtidspension, der skal tildeles nedslidte ældre medarbejdere efter en individuel vurdering.

Socialdemokratiet vil derimod gøre det til en rettighed for visse grupper af særligt nedslidte at få en tidligere pension, forudsat at de har været 40 år på arbejdsmarkedet. Hvilke grupper, der er tale om, har partiet foreløbig ikke konkretiseret.

Professor emeritus Jørn Henrik Petersen var i sin tid medlem af Velfærdskommissionen, som i høj grad støbte kuglerne til det politiske velfærdsforlig, der i 2006 varslede en forhøjet pensionsalder. Og især ideen om at gøre det til en rettighed for visse faggrupper at trække sig tidligere tilbage er han skeptisk overfor.

Glemt kodeord