140689
- Vi vil ikke acceptere, at vores skattekroner går til underbetalt arbejdskraft, siger Henning Overgaard, forbundssekretær og social dumping-ansvarlig hos 3F. Foto: 3F

Forsker og fagforbund: Skidt at staten ikke overholder egne love

4. jun 2020, 21:44
Det ser rigtigt skidt ud, når 78 procent af ministerier og styrelser undlader at kontrollere om arbejdsklausuler overholdes, mener ekspert.

Den danske stat er for slap til at overholde loven og bekæmpe social dumping, når de hyrer private firmaer for milliarder af skattekroner.

I en ny rapport fremgår det, at de danske ministerier og styrelser alt for ofte glemmer at indføre såkaldte arbejdsklausuler i deres kontrakter, når de hyrer private selskaber.

Samtidig kontrollerer staten ofte slet ikke om firmaerne snyder med klausulerne. Det får nu statsrevisorerne til at kritisere staten i stærke vendinger.

Hele 78 procent af ministerierne og styrelserne undlader at kontrollere for, om arbejdsklausulerne bliver overholdt.

Og det er mildt sagt, siger arbejdsmarkedsforsker hos FAOS på Københavns Universitet, Søren Kaj Andersen til Fagbladet 3F.

- Det ser rigtig skidt ud, når staten ikke overholder egne love, siger han.

Arbejdsklausuler blev indført som et våben mod, at private firmaer snyder deres ansatte for løn og de gode vilkår, som de fleste har på det danske arbejdsmarked.

Særligt inden for brancher med mange ufaglærte og udenlandske arbejdstagere, som byggeri, det grønne område og rengøring er klausulerne vigtige for at forhindre social dumping og udnyttelse af de ansatte.

Mens det er valgfrit for landets regioner og kommuner, om de vil benytte arbejdsklausuler i deres kontrakter med entreprenører og firmaer, så er det direkte ulovligt for staten at lade være.

- Staten er tvunget til at indføre og kontrollere arbejdsklausuler i deres kontrakter med private. Det er simpelthen et lovkrav. Og staten skal selvfølgelig overholde loven, siger Søren Kaj Andersen fra FAOS til Fagbladet 3F.

Selv om indkøb af byggeri, rengøring og gartnerhjælp måske lyder som små poster i det statslige regnskab, så løber regningerne op.

Hvert år køber den danske stat ydelser for over 42 milliarder kroner af private firmaer.

Derfor er det ikke bare vigtigt, men afgørende, at staten overholder sine egne regler, mener Henning Overgaard, forbundssekretær og social dumping-ansvarlig hos 3F.

- Vi vil ikke acceptere, at vores skattekroner går til underbetalt arbejdskraft, og derfor må og skal staten sikre kontrol af deres arbejdsklausuler, så de aftaler vi har lavet om løn- og arbejdsvilkår bliver overholdt og fair konkurrence sikres, siger han.

Ifølge Henning Overgaard kan vi risikere, at de lovlydige og ordentlige virksomheder, der gerne vil løse opgaver for staten, helt må opgive, fordi de ikke kan konkurrere med de firmaer, der dumper lønnen.

- Det kan i sidste ende blive en rigtig dyr omgang for fællesskabet, hvis vi både risikerer at betale til firmaer, der løndumper og mister gode arbejdspladser oveni, siger han.