Podcast:
Forsker: Robotter er godt nyt for medarbejderne

HEr
Som en tyv om natten? Vi bør ikke frygte, at robotter og computere pludselig kommer og stjæler alt vores arbejde, siger økonom Lukas Hidan i et podcast-interview med A4 Arbejdsliv. Foto: Søren Bidstrup/Ritzau Scanpix
28. aug. 2019 02.30
Håndværkere og ansatte i butikker og kontorer skal regne med, at deres arbejdsopgaver delvist eller helt bliver erstattet af robotter og ny teknologi inden for få år. Men det behøver ikke at være en dårlig nyhed for dem, siger økonom bag stor analyse.

Godt 340.000 faglærte og 170.000 ufaglærte danskere er ansat i et job, som er velegnet til at blive erstattet af robotter eller digitale løsninger. 

Den slags statistikker kan få selv de mest optimistiske af os til at ryste i bukserne, men fra økonom Lukas Hidan, der på vegne af tænketanken DEA har analyseret, hvordan det går med såkaldt teknologiudsatte uddannelsesgrupper i Danmark, lyder der et ganske positivt budskab.

LÆS OGSÅ: 'Bare kom an - vi skal nok klare det her'

- Det er ikke nødvendigvis en dårlig ting at være udsat for teknologi. Det kan lige så godt være positivt, at kontormedarbejderen kan erstatte en masse tasteopgaver med nye systemer, siger Lukas Hidan i A4 Arbejdslivs podcast (01.30 minutter).

Du kan høre hele podcasten fra A4 Arbejdsliv her:

Den slags teknologisk betingede omvæltninger af arbejdsopgaverne betyder nemlig, at eksempelvis læge- og advokatsekretærer og kundeservice-medarbejdere kan kaste sig over mere spændende arbejdsopgaver i fremtiden.

- Det vil blot betyde, at ansatte i kundeservice ikke længere behøver at bruge arbejdstiden på at svare på de samme spørgsmål hver dag fra folk, der ringer eller skriver ind. Der sætter man i stedet en chat-robot til at udføre det arbejde, og så kan kundeservice-medarbejderen bruge sin tid på at svare på spørgsmål, der ikke dukker op hver dag, siger Lukas Hidan (03.40 minutter)

LÆS OGSÅ: 'Man tænkte da, om man nu skulle miste sit job'

Men det stiller også krav til de faggrupper, der er i størst risiko for at se dele af deres arbejde forsvinde til maskiner, påpeger Lukas Hidan.

Det er blandt andet kontoransatte, butiksansatte, sekretærer og håndværkere, forklarer han.

 - Har du udelukkende rutineprægede arbejdsopgaver, kan du på kort sigt godt være udfordret. Især hvis du samtidig ikke er særlig mobil. Der ville jeg være obs og kigge på, hvilke kompetencer jeg kunne tilegne mig, som ville gøre, at jeg nemmere kunne overtage andre arbejdsopgaver, siger han. (04.25 minutter)

Det kunne for eksempel være problemløsning, som er en af de kompetencer, der vil blive ved med at være efterspurgt.

- I takt med at robotterne kommer og overtager vores arbejde, vil den slags kompetencer kun blive vigtigere, siger han.

Han understreger dog samtidig, at teknologien ikke vil komme som en tyv om natten og stjæle alt arbejdet.

- Det er noget, der sker over en årrække, og man når at tilpasse sig, så jeg har svært ved at forestille mig, at man kan mærke det fra den ene dag til den anden, siger han.  (13.10 minutter)

- Når vi læser, at robotterne kommer og tager vores arbejde, er det over en meget lang årrække, det sker.