Formand for socialrådgivere:
Der er ikke job til folk på kontanthjælp

20151002-161734-A-1920x1282we
Kontanthjælpsmodtagere får ikke hjælp under coronakrisen. De skal stadig overholde 225-timersreglen. (arkivfoto) Foto: Linda Kastrup/Ritzau Scanpix
TEMA: Corona i Danmark
1. apr. 2020 06.00
Mads Bilstrup, formand for Dansk Socialrådgiverforening, mener, at det er hul i hovedet, at kontanthjælpsmodtagere stadig skal stå til rådighed for arbejdsmarkedet under coronakrisen. Han opfordrer til, at man suspenderer 225-timersreglen. DF og SF er enige.

Kære læser

Denne artikel har vi nu åbnet uden betingelse om abonnement. A4 Medier er som alle andre virksomheder udfordret af den aktuelle coronakrise og mister indtjening. Vi vil sætte pris på, at du nu eller senere vil overveje at støtte vores journalistik ved at blive abonnent.

Mens virksomheder kan få hjælpepakker, og dagpengemodtagere ikke skal stå til rådighed under coronakrisen, er situationen uændret for landets kontanthjælpsmodtagere.

225-timersreglen, der betyder, at man som kontanthjælpsmodtager skal have haft ordinært arbejde i mindst 225 timer inden for det seneste år for ikke at blive trukket i ydelsen, er således ikke blevet suspenderet.

LÆS OGSÅ: Kim Madsen: Dette kan beskæftigelsesministeren ikke være bekendt

Det retter formanden for Dansk Socialrådgiverforening, Mads Bilstrup, nu kritik af:

- Det er dybt urimeligt at kræve, at kontanthjælpsmodtagere skal stå til rådighed på et arbejdsmarkedet, hvor mange produktionsvirksomheder er lukket, hvor der ikke gøres rent på landets hoteller eller laves mad i landets restauranter. Alle de job, som de ledige potentielt kunne varetage, er lukket ned, siger han.

Stikker dybere end coronakrisen

Dansk Socialrådgiverforenings budskab er derfor, at man suspenderer 225-timersreglen. Men det er ikke kun coronakrisen, der er årsag til den holdning.

Mange har psykiske problemer som social angst, nogle endda kombineret med et stort medicin- og alkoholforbrug. Det er således en målgruppe, der i forvejen har svært ved at honorere det, der kræves
Mads Bilstrup, formand, Dansk Socialrådgiverforening

- Allerhelst skal reglen helt fjernes. Det samme gælder også integrationsydelsen og kontanthjælpsloftet. Det er alle greb, der er med til at fastholde mennesker i fattigdom. I stedet for burde man hjælpe kontanthjælpsmodtagere med opkvalificering og med at støtte dem, der har brug for det, i de sociale kompetencer som for eksempel at indgå i et arbejdsfælleskab, siger formanden. 

Mads Bilstrup påpeger, at det især er svært for kontanthjælpsmodtagere at få et arbejde, fordi de for de flestes vedkommende er ramt af særligt hårde livssituationer.

- Kontanthjælpsmodtagere har mange andre problemer end ledighed. Mange har ingen uddannelse eller kontakt til arbejdsmarkedet. Mange er syge. Mange har psykiske problemer som social angst, nogle endda kombineret med et stort medicin- og alkoholforbrug, siger Mads Bilstrup og fastslår:

- Det er således en målgruppe, der i forvejen har svært ved at honorere det, der kræves. Og når man så står i en situation, hvor selv dem med lange uddannelser bliver fyret, så er det fuldstændigt umuligt, at kontanthjælpsmodtagere skal efterleve kravet om de 225 timers arbejde.  

Sæt uret i stå for modtagere af kontanthjælp, som rammes hårdt af 225 timersreglen
Karsten Hønge, beskæftigelsesordfører SF

Formanden påpeger også, at mange kontanthjælpsmodtagere er særligt udsatte i denne tid, fordi de lige nu har børnene hjemme hele dagen, da skoler og daginstitutioner er lukket:

- Det er mennesker, der i forvejen er presset økonomisk, der nu yderligere bliver presset, fordi de går hjemme med deres børn hele dagen. Landets socialrådgivere forsøger at få flere til at benytte sig af nødpasningsordningerne, så både forældrene, men også børnene kan få en pause fra hinanden.

Sæt uret i stå 

Formanden for Dansk Socialrådgiverforening er langt fra den eneste, der har råbt op om urimeligheden ved, at kontanthjælpsmodtagere fortsat skal stå til rådighed på arbejdsmarkedet.

Både tidligere folketingsmedlem for Enhedslisten og nuværende byrådsmedlem i Aalborg Kommune Per Clausen og SF’s beskæftigelsesordfører, Karsten Hønge, har været ude med kritik:

LÆS OGSÅ: Kim Madsen: Dette kan beskæftigelsesministeren ikke være bekendt

- 'Dummebøder' skal på coronapause! Sæt uret i stå for modtagere af kontanthjælp, som rammes hårdt af 225-timersreglen, skriver Karsten Hønge på Facebook.

Heller ikke Bent Bøgsted, beskæftigelsesordfører for Dansk Folkeparti, mener, at det giver nogen mening at opretholde 225-timersreglen i den nuværende situation. I stedet bør reglen suspenderes midlertidigt i tre måneder, præcis som det er sket på dagpengeområdet.

- Vi har i forvejen forlænget dagpengeperioden med tre måneder. Ministeren har suspenderet sanktionsreglerne. De, der er på 225 timers-ordningen, kan ikke få hjælp til at søge job, som situationen er nu. Derfor er det naturligt også at suspendere 225-timers ordningen i tre måneder, så tingene på dagpenge- og kontanthjælpsområdet følges ad, siger Bent Bøgsted til Netavisen Pio.

Han understreger samtidig, at suspenderingen af 225-timers reglen bør gælde både kontanthjælpsmodtagere og modtagere af integrationsydelsen.

LÆS OGSÅ: Nye ledige risikerer at miste flere dages dagpenge

Det var den tidligere Venstre-regering, der i marts 2016 indførte 225-timersreglen med stemmer fra DF, LA og K.

Selvom det fra politisk hold endnu ikke er blevet besluttet at suspendere 225-timersreglen, er der kommuner, der har taget sagen i egen hånd. Eksempelvis har både Ringkøbing-Skjern, Odense og Aalborg kommuner midlertidigt suspenderet reglen fra 12. marts. Ligesom Høje-Taastrup Kommune arbejder på samme løsning.