20200312132933354_1000
OK20 Forhandlingerne mellem 3Fs gruppe for Privat Service, Hotel og Restauration og arbejdsgiverorganisationerne Horesta og Dansk Erhverv er lørdag brudt sammen Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix

Hotel- og restaurations-overenskomst: Sammenbrud i forhandlinger

14. mar 2020, 15:15
Den kommende overenskomst for hotel- og restaurationsmedarbejdere vil formentlig blive omfattet af en mæglingsskitse.

Forhandlingerne om en ny overenskomst for 65.000 hotel- og restaurationsmedarbejdere er brudt sammen.

Det fortæller forhandlingsleder for 3F, John Frederiksen, til Fagbladet 3F.

Forhandlerne fra 3Fs gruppe for Privat Service, Hotel og Restauration mødtes med arbejdsgiverorganisationerne Horesta og Dansk Erhverv lørdag morgen.

Et par timer efter gik de hver til sit:

- Det, der er buddet fra vores arbejdsgivermodpart, er, at vi alene kan tale om det, der er lavet på gennembrudsforliget. Det lever ikke op til de forventninger, vi havde på vores medlemmers vegne om, hvad der skulle sikre branchen og faget i fremtiden.

Hvad har corona-krisen betydet for forhandlingerne?

- Det er klart, at det her en svær situation for alle, og jeg håber, vi kan finde et nyt og tidspunkt til at forhandle, når det her er overstået.

Overenskomsten på hotel- og restaurationsområdet er en minimalløns-overenskomst, og derfor følger den økonomiske ramme gennembrudsforliget på Industriens område.

Parterne har brugt i alt 10 dage på at forhandle, herunder fire under forligsmandens ledelse.

- Vi synes, at vi var kommet langt, men selvfølgelig var vi ikke endt i Forligsinstitutionen, hvis der ikke var nogle knaster, siger John Frederiksen.

Den store knast var en garanti for, at medarbejdere ret faktisk også kunne få den lønstigning, som John Frederiksen mener ligger indenfor gennembrudsforliget. Den kunne 3F ikke få, ifølge forhandlingslederen.

- Det betyder, at vi har sagt pænt nej tak, og derfor må vi betragtes som en del af den gruppe, der skal opsamles af et eventuelt mæglingsforslag.

Forhandlingerne begyndte 10. februar på Hotel Marriott. Det er første gang, at Dansk Erhverv har været en del af forhandlinger på hotel- og restaurationsområdet.