c20200910145427459_1000
Næstformand i HK Kommunal Mads Samsing, og formand for Socialrådgiverne på Sjælland og i hovedstadsområdet Rasmus Balslev kritiserer Københavns Kommuns beskæftigelses- og integrationsforvaltning. Foto: HK og Socialrådgiverne

Langer ud efter kommunes corona-beslutning: Tager ikke hensyn til ansatte og borgere

10. sep 2020, 15:48
Beskæftigelsesborgmester Cecilia Lonning-Skovgaard (V) ønsker ikke at svare kritikken.

Medarbejderne på Københavns jobcentre skal alle møde på arbejde under smittestigningen med covid-19. Samtidig skal alle samtaler med ledige borgere som udgangspunkt føres på jobcentret. De fleste andre kommuner i hovedstadsområdet sender frontmedarbejdere hjem og lader dem føre telefoniske og digitale samtaler med medarbejderne. Det skriver NB-Beskæftigelse.

- Jeg synes ikke, man i Københavns Kommune tager de ansvarlige hensyn til hverken borgere og medarbejdere, siger Mads Samsing, næstformand i HK Kommunal, der organiserer en betydelig del af frontmedarbejderne i jobcentrene.

- Når Frank Jensens udmelding er, at alle mulige andre skal sendes hjem, så er det dybt problematisk, at man samtidig vælger, at alle dem, der har borgerkontakten ansigt til ansigt, skal være på arbejde. Det er jo der, der er den største risiko for at skabe smittekæder.

LÆS OGSÅ: Dansk skuespiller krænket og udskammet: 'Du tog ham jo selv med hjem'

Overborgmester i København Frank Jensen (S) meddelte mandag, at kommunen vil sende administrative medarbejdere hjem, mens det er op til de enkelte forvaltninger, hvem der sendes på hjemmearbejde.

Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen besluttede derefter at sende administrative medarbejdere hjem, men fastholdt samtidig at alle sagsbehandlere og jobkonsulenter m.v. skal møde på arbejde i jobcentret, som de har gjort siden åbningen i juni. De ledige skal også møde op til samtaler fysisk.

- Det undrer, at man gør det så kategorisk, især i betragtning af, at socialrådgivere og andre kolleger under nedlukningen beviste, at de kunne håndtere arbejdet hjemmefra. De har adgang til fagsystemerne, og de kan tage samtaler over telefoner og videomøder, siger Rasmus Hangaard Balslev, der er formand for socialrådgiverne i hovedstaden og på Sjælland.

- Nu, hvor der er et stigende smittetal, skaber det bekymring hos medarbejder og borgere. Så lad os da arbejde hjemme i videst muligt omfang, til smittetallene bliver bedre.

'Lad os vise, at vi kan banke smitten ned, mens hjulene stadig kører.'

Beskæftigelsesborgmester Cecilia Lonning-Skovgaard har ikke ønsket at svare på kritikken af praksis på jobcentrene i København. Hun skrev i et opslag på LinkedIn tirsdag:

'VERDEN MÅ OG SKAL GÅ VIDERE. Øv !! Mens vi gik og håbede på bedre tider, viser corona-pandemien igen sit grimme ansigt. Nye restriktioner plager os desværre igen, og vi har alle sammen et ansvar for at passe på hinanden. Men samtidig har vi som kommune et ansvar for stadig at løse de opgaver, som vi er sat i verden for at løse. For verden må og skal også gå videre. Derfor kører jobcentrene videre. Og derfor fortsætter borgerkontakten. Mens vi holder afstand, spritter af og tager hensyn til særligt udsatte grupper. For verden må ikke gå i stå, selvom pandemien igen viser tænder. Lad os vise, at vi kan banke smitten ned, mens hjulene stadig kører. Vi kan godt.'

Til det siger Mads Samsing fra HK Kommunal:

- Cecilia Lonning-Skovgaard siger jo, at hun fortsat vil have en aktiv beskæftigelsesindsats, men det har hun jo netop mulighed for digitalt og telefonisk. Der er bestemt nogen, der har brug for samtaler ved fysisk fremmøde, men vi taler nu om en forholdsvis kortvarig periode, hvor vi skal have smittetallet ned.

Rasmus Hangaard Balslev fra Socialrådgiverne supplerer:

- Det, hun siger mellem linjerne, er jo, at hvis ikke medarbejderne går på arbejde, går hele beskæftigelsesindsatsen i stå, men det er jo der ikke nogen der siger. Den skal bare lægges om til digitale og telefoniske samtaler for ikke at risikere noget. Vi har bevist, at det kan lade sig gøre, og jeg håber, at kommunerne har lidt tillid til os. Det er ikke ulovligt, det København gør, men jeg vil opfordre til, at man melder mindre kategorisk ud og lytter til bekymringen.