20200513-121259-L-1920x1279we
Det ventes, at 8.000 TUI_medarbejdere mister jobbet. (Arkivfoto) Foto: Odd Andersen/AFP/Ritzau Scanpix

Efter TUI's fyringsvarsel: Forbund efterlyser opkvalificering

13. maj 2020, 18:06
Næstformand i HK/Privat Anja C. Jensen håber, at man i den store fyringsrunde, som TUI har varslet, vil kigge på opkvalificering, efteruddannelse og på om der er nogle, der vil gå ned i tid.

Onsdag morgen meldte rejsearrangøren TUI ud, at der globalt skal afskediges 8.000 ansatte som en konsekvens af coronakrisen.

TUI havde ved udgangen af marts 53.500 ansatte globalt, heraf var de 1.600 i Norden. 

Ifølge HK/Privat er der cirka 60 ansatte på TUIS kontor i Danmark, 22 af dem er organiserede i HK/Privat. 

LÆS OGSÅ: Pensionerede Mette vil samle millioner ind til tidligere hospitalskolleger

- Vi ved endnu ikke, hvorvidt Danmark bliver ramt og hvor hårdt, men vi er i kontakt med tillidsrepræsentanten, og vi skal selvfølgelig ruste hende til at gå til de forhandlinger, der nu kommer. Det er vores vigtigste opgave nu, siger Anja C. Jensen, der er næstformand i HK/Privat til A4 Arbejdsliv.

Hun ytrer samtidig et ønske for de kommende forhandlinger:

- Vi håber på, at når man overvejer afskedigelser, at man så kigger på muligheden for at efteruddanne og opkvalificere og samtidig også på, om der eksempelvis er nogle, der gerne vil gå ned i tid eller måske endda gå på pension, siger Anja C. Jensen. 

Meldingen fra TUI lyder, at der endnu ikke er blevet besluttet, hvor der skal skæres hverken på regionsniveau eller på markedsniveau. Der forventes at blive truffet beslutninger over de kommende uger og måneder.

Kolde hænder er meget værd

Næstformanden fortæller, at fagforeningen heller ikke endnu ved, hvor mange af deres medlemmer, der risikerer at miste jobbet.

- Vi har dog forstået, at det vil ramme administrative stillinger, og vi er selvfølgelig meget interesserede i snart at høre nyt. Vores medlemmer sidder oftest på ret centrale poster. Selvom man tit kalder dem for kolde hænder, så skal man huske på, at de administrativt ansatte løfter vigtige opgaver, der gør, at andre kan gøre deres arbejde ude i felten, siger hun.

Den triste melding fra TUI kom dagen efter, at regeringen præsenterede den nyeste hjælpepakke til den hårdt prøvede rejsebranche. Som en del af aftalen får Rejsegarantifonden 600 millioner kroner til at hjælpe rejsebureauer med at dække pakkerejser, som er blevet aflyst frem til den 13. april på grund af coronakrisen. Yderlige får Rejsegarantifonden 125 millioner kroner til at styrke fondskassen for pakkerejser i Rejsegarantifonden.

LÆS OGSÅ: A-kasser slår alarm: Systemet kan brænde sammen

- Rejsebranchen og luftfarten er dem, der er blevet ramt først og hårdest under krisen, og vil være ramt længst. Samtidig er det også virksomheder, hvor vi må forvente, at nogle får varige mén - de skal have mest mulig hjælp. Virksomhederne viser os nu, at det gør ondt, og at de kommer til at skære mange stillinger fra, så skal hjælpen derhen først, siger hun.