20181002-120531-L-1920x1277we
Pia Kjærsgaard (DF), som er 2. næstformand i præsidiet, kan ikke afvise, at det kan blive nødvendigt at tage en beslutning om at lukke Folketinget ned, som det blev under udbruddet i foråret. (Arkivfoto) Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Krisemøde på Christiansborg:
Pia K. vil ikke afvise nedlukning

3. nov. 2020 14.06
Flere medlemmer af Folketinget er smittet med covid-19. Det kan være sket på Christiansborg.

Folketingets formand, Henrik Dam Kristensen (S), bekræfter, at tirsdagens lovbehandling og spørgetime i Folketinget er henholdsvis aflyst og udskudt til onsdag.

Det sker, efter at fire folketingsmedlemmer har fortalt, at de er smittet med covid-19. Og en stribe ministre har fortalt, at de er gået i selvisolation efter kontakt med smittede.

- Udbredelsen af smitte med covid-19 i Folketinget siger noget om, hvor alvorligt vi som Folketing, arbejdsplads og danskere skal tage denne her situation.

- For det er gået stærkt det seneste døgn, det må jeg sige, siger Henrik Dam Kristensen.

Det er endnu uvist, om politikerne er smittet i forbindelse med deres arbejde på Christiansborg, hvor der har været indført en række restriktioner siden foråret for at begrænse smitterisikoen.

- Nu pågår arbejdet med smitteopsporing. Men der har været forskellige forhandlinger og udvalgsmøder. Og der kan man ikke afvise, at det er her, det er sket.

- Det kan man bestemt ikke. Derfor tager vi også de forholdsregler, vi skal, siger Henrik Dam Kristensen.

Folketingets Præsidium mødes tirsdag klokken 17 for at diskutere situationen.

- Det parlamentariske arbejde, det fortsætter. Det skal der ikke være nogen tvivl om, siger Henrik Dam Kristensen.

- Vi vil gøre alt, hvad vi kan, for at fortsætte lovarbejdet på Christiansborg. Og det føler jeg mig helt overbevist om, at vi kan. Vi har en meget alvorlig situation i Danmark.

- Men det er også vigtigt, at Folketinget kan arbejde. Vi har jo blandt andet hastelove, som er vigtige for store befolkningsgrupper.

Pia Kjærsgaard (DF), som er 2. næstformand i præsidiet, kan ikke afvise, at det kan blive nødvendigt at tage en beslutning om at lukke Folketinget ned, som det blev under udbruddet i foråret.

- Det frygter jeg selvfølgelig, men skal vi gøre det, så må vi jo gøre det. Det her er en alvorlig situation, og vi er ramt af det, siger hun.

Folketinget kunne ifølge Pia Kjærsgaard ikke umiddelbart have gjort mere for at undgå coronasmitten.

- Den her situation kommer lynhurtigt, og vi er meget overraskede. Det er en stor arbejdsplads, det skal vi ikke glemme, siger hun.

Det samme siger Henrik Dam Kristensen:

- Jeg mener, at jeg, præsidiet og alle i Folketinget har været meget opmærksomme på at følge de retningslinjer, der er. Vi har fulgt alle anvisninger.

- Men som alle andre arbejdspladser kan vi blive ramt. Og det er vi altså blevet, siger han.

/ritzau/