20171127-153043-L-1920x1920we
Sympatikonflikten skyldes, at fagforeningen 3F ligger i konflikt med restaurantkæden Jensens Bøfhus, fordi kæden har opsagt overenskomsten for deres tjenere. (Arkivfoto) Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Fødevare­forbundet NNF udvider sympatikonflikt

2. dec. 2020 08.54
Fødevareforbundet NNF igangsætter en sympatikonflikt hos KødGrossisten A/S for at støtte op om fagforeningen 3F, der ligger i konflikt med restaurantkæden Jensens Bøfhus. Medlemmer af Fødevareforbundet NNF, der er ansat hos KødGrossisten, må derfor ikke producere produkter til Jensens Bøfhus.

Denne artikel er oprindeligt bragt på nnf.dk og bliver publiceret på A4 som en del af et samarbejde. Artiklen er redaktionelt udvalgt og bearbejdet af A4.

Den 3. december igangsætter Fødevareforbundet NNF en sympatikonflikt over for KødGrossisten A/S i Vemmelev, som leverer produkter, der er tiltænkt Jensens Bøfhus-restauranterne. Det skriver nnf.dk.

Sympatikonflikten skyldes, at fagforeningen 3F ligger i konflikt med restaurantkæden Jensens Bøfhus, fordi kæden har opsagt overenskomsten for deres tjenere. Siden den 11. september har 3F strejket mod Jensens Bøfhus, og 3F anmodede dengang Fødevareforbundet NNF og andre forbund under Fagbevægelsens Hovedorganisation (FH) om støtte op om 3F ved at lave sympatikonflikter. I september igangsatte Fødevareforbundet derfor en sympatikonflikt hos Jensens Foods A/S, som forarbejder og leverer kød til Jensens Bøfhus.

LÆS OGSÅ: Jensens Bøfhus-direktør: '3F's svinestreg fik 200 mennesker fyret'

Nu har FH bedt Fødevareforbundet NNF om at udvide sympatikonflikten. Derfor igangsætter forbundet fra den 3. december en sympatikonflikt over for KødGrossisten A/S i Vemmelev, som af omveje overvejer at levere produkter, der er tiltænkt Jensens Bøfhus-restauranterne.

– Vi bakker naturligvis fortsat op om 3F’s konflikt. Som jeg sagde i september, så er vi i hele fagbevægelsen nødt til at reagere, når en arbejdsgiver opsiger en overenskomst for at sætte lønmodtagere ned i løn, siger Jim Jensen, næstformand i Fødevareforbundet NNF.

Alt arbejde til Jensens Bøfhus er konfliktramt

Sympatikonflikten betyder, at de 20 medlemmer af Fødevareforbundet NNF, som arbejder hos KødGrossisten, fra den 3. december ikke må fremstille, pakke eller håndtere produkter til Jensens Bøfhus.

Vi bakker naturligvis fortsat op om 3F’s konflikt. Vi er i hele fagbevægelsen nødt til at reagere, når en arbejdsgiver opsiger en overenskomst for at sætte lønmodtagere ned i løn
Jim Jensen, næstformand i Fødevareforbundet NNF

Jim Jensen vil ikke udelukke, at forbundet kan vælge at starte flere sympatikonflikter:

– I bund og grund er alt arbejde, som skal leveres til Jensens Bøfhus’ restauranter, konfliktramt arbejde. Det er løbende vores opgave at finde ud af, hvem der leverer til Jensens Bøfhus. Hvis nogle af de virksomheder, vi har overenskomst med, leverer til Jensens Bøfhus, så vil vi fra gang til gang overveje, om vi skal iværksætte en sympatikonflikt, siger Jim Jensen.

Udviklingen afhænger af KødGrossisten

Hvad, der kommer til at ske efter den 3. december, afhænger af, hvordan KødGrossisten reagerer på sympatikonflikten. Hvis virksomheden accepterer sympatikonflikten og ikke producerer noget til Jensens Bøfhus, vil konflikten ifølge Jim Jensen ikke få nogen betydning for medlemmerne af Fødevareforbundet NNF.

– Men vælger KødGrossisten at levere produkter til Jensens Bøfhus’ restauranter, så er der tale om konfliktramt arbejde, og det må vores medlemmer ikke udføre. I sidste ende kan det betyde, at vi må trække vores medlemmer ud af virksomheden, siger Jim Jensen og fortsætter:

– Skulle det ske, har Fødevareforbundet NNF’s hovedbestyrelse besluttet at åbne strejkekassen, så medlemmerne hos KødGrossisten kan få strejkeunderstøttelse, indtil konflikten mellem 3F og Jensens Bøfhus er overstået.

Konflikten har stået på siden marts, og Jim Jensen håber, at 3F og Jensens Bøfhus snart finder en løsning.

LÆS OGSÅ: Tidligere TR med anklage: Jensens Bøfhus truede 3F'ere til at melde sig ud

Det handler konfTidligere TR med anklage: Jensens Bøfhus truede 3F'ere til at melde sig udlikten om:

Konflikten mellem 3F og Jensens Bøfhus bunder i, at Jensens Bøfhus vil have samme overenskomst med 3F, som restaurant Flammen har. Flammen aflønner såkaldte "enhedsmedarbejdere" i restauranten 20 kroner lavere i timen end tjenerne på Jensens Bøfhus.

Restaurant Flammen har buffet og ikke bordservering som på Jensens Bøfhus. Derfor har 3F holdt fast i, at tjenerarbejde skal aflønnes som tjenerarbejde – ikke som afrydder.

I marts lockoutede Jensens Bøfhus de ansatte, der er medlem af 3F. Formålet med lockouten var at frigøre sig fra overenskomsten. I april var Jensens Bøfhus ude af den overenskomst, de har haft i mere end 30 år med 3F.