20200327-130714-L-1920x1027we
Mona Striib tager stor afstand fra de hændelser, der er sket på Kongsgården. Men det forsvarer stadig ikke at udstille plejepersonalet, fastslår hun. Foto: Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix

FOA-formand om skjult kamera: "Plejepersonale skal ikke i offentlig gabestok"

7. jul 2020, 14:08
Ansatte på landets plejehjem skal kunne gå på arbejde uden at frygte at blive overvåget af skjulte kameraer. Derfor er det heller ikke i orden, at personalet på et plejehjem er blevet filmet uden at vide det. Det mener FOA-formad, Mona Striib.

En sosu-assistent på et plejehjem eller i en ældrebolig må under ingen omstændigheder blive filmet, hvis vedkommende ikke er klar over det.

Sådan lyder den klare besked fra Mona Striib, der er formand for fagforbundet FOA, der blandt andet repræsenterer sosu'er.

- Vores medlemmer landet over skal ikke være udsat for skjult kamera. Plejepersonale skal ikke i offentlig gabestok, siger hun til A4 Nu.  

LÆS OGSÅ: Efter afslørende tv-dokumentar: Nu står pædagogmedhjælper frem

Udmelding kommer i kølvandet på, at Ekstra Bladet mandag bragte skjulte optagelser af plejesvigt fra plejehjemmet Kongsgården i Aarhus. Oprindeligt stammer optagelserne fra en dokumentarserie, hvor TV 2 i 16 dage installerede skjult kamera i en ældrebolig hos en 90-årige dement kvinde. Hendes pårørende var gået til tv-stationen, fordi de var dybt utilfredse med forholdene på stedet.

Det er rigtig ubehageligt at gå rundt med en tanke om, at nogen overvåger os på vores arbejde. Jeg tror, at alle kan sætte sig ind i, at det giver et helt urimeligt pres.
Mona Striib, forbundsformand, FOA

Men Aarhus Kommune fik nedlagt et såkaldt fogedforbud, og den afgørelse blev i sidste uge blåstemplet i Vestre Landsret. Det er altså ikke lovligt at vise optagelserne, og dokumentarserien er derfor aldrig blevet sendt i fjernsynet.

Og den afgørelse burde alle have holdt sig til, mener forbundsformanden. 

- Plejepersonalet skal ikke hænges ud i medierne. Det giver sådan en stempling af alt plejepersonale, som bare ikke er i orden, siger Mona Striib.

"Ulykkeligt"

Samtidig understreger hun, at der er tale om en ulykkelig sag, og at der i den slags sager omgående skal skrides ind både politisk og fra ledelsens side.

- For det er så absolut slet ikke i orden. Man kan hverken forklare eller forsvare de klip, vi har set, hvor fagligheden er væk, og forråelsen er trådt ind. Det gør ondt i maven at se på den slags, siger hun.

Personalet på Kongsgården havde i årevis selv rejst klager over manglende ressourcer og ledelsessvigt, fortæller Mona Striib.   

En af de mest opsigtsvækkende situationer, som det skjulte kamera har fanget, viser, hvordan den 90-årige Else, der samme dag har fået konstateret blærebetændelse,  bliver hejst op i en sele med det formål, at hun skal lave afføring ned i sin seng.'

LÆS OGSÅ: Sosu'er og sygeplejersker slår alarm: Vi er slidt ned

Selvom hun giver udtryk for stor smerte og beder om at komme ned, får hun blot besked på at 'presse og trykke noget mere'. Først efter syv minutter bliver hun hejst ned igen.

Ifølge Poul Madsen, ansvarshavende chefredaktør på Ekstra Bladet, er der tale om rystende overgreb, som offentligheden bør se. Det giver han udtryk for i Ekstra Bladet

"Ingen må nogensinde igen behandles som Else. Men det kan ord alene ikke sikre. Derfor viser vi klip fra TV 2's dokumentar. For kun når offentligheden har hørt og set Elses smerte, forstår vi dybden af overgrebene," skriver han.

Har fået konsekvenser

Mona Striib tager stor afstand fra de hændelser, der er sket på Kongsgården. Men det forsvarer stadig ikke at udstille plejepersonalet, fastslår hun.

Men når omsorgssvigtet er så grelt som på optagelserne, er det så ikke nødvendigt, at det kommer frem?

- På forsiden af Ekstra Bladet? Nej. Det er vigtigt, at det omgående kommer frem til ledelsen og politikernes bord. Der skal også handles på det. Men vi er blevet oplyst om, at det både har fået personale- og ledelsesmæssige konsekvenser, siger hun

TV 2 skrev i slutningen af april, at 13 medarbejdere har været indkaldt til tjenstlige samtaler, og at flere er blevet fyret. Den øverste leder på Kongsgården blev også fyret i foråret.

Mona Striib har fuld forståelse for, at pårørende bliver frustrerede, hvis ikke de synes, at der bliver lyttet og handlet på deres klager. Men det er langt bedre at gå til ledelsen eller Ældretilsynet, der hører under Styrelsen for Patientsikkerhed, end at gå til medierne, mener hun.  

LÆS OGSÅ: Datter til dement: 'Måske overlever hun corona, men hun holder op med at leve, hvis hun ikke kan få besøg'

De skjulte kameraer skaber nemlig ifølge hende et yderst utrygt arbejdsmiljø.

- Man føler sig mistænkt for ikke at være fagligt dygtig og for ikke at yde omsorg. Og det er rigtig ubehageligt at gå rundt med en tanke om, at nogen overvåger os på vores arbejde. Jeg tror, at alle kan sætte sig ind i, at det giver et helt urimeligt pres.

Det er ikke første gang, at TV 2 har filmet offentligt ansatte bag derers ryg. Dokumentaren ’Daginstitutioner bag facaden’ satte sidste sommer gang i en voldsom debat om forholdene for vuggestue- og børnehavebørn ved at vise skjulte optagelser fra to københavnske daginstitutioner. 

Dengang fortalte pædagog Maria Olsen fra en af de filmede institutioner til A4 Nu, at hun var ked af det, frustreret og gal over optagelserne.